Dalmacija: Višemetarski valovi potapaju rive

Meteoalarm je zbog jakog i olujnog, na udare i orkanskog juga i južnog vjetra izdao crveno upozorenje (Pixsell)

Olujno jugo, koje od petka ujutro puše na Jadranu, na šibensko-kninskom području uzrokovalo je velike probleme u priobalnom naselju Brodarica te gradu Vodicama.

Veliki valovi, koji su bili i viši od dva metra, uzrokovali su štetu na brodicama vezanim uz obalu na Brodarici, a nevrijeme je izbilo i šahtove te potopilo rivu.

Udari juga, kako se doznaje iz županijskog Centra 112, bacili su stablo na cesti uz brdo Jelinjak na području Grebaštice, a pod udarima vjetra urušio se i jedan kameni zid na kninskom području.

Iako u Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenim osobama, neslužbeno se doznaje kako je jedna osoba zadobila lakše ozljede, pokušavajući spasiti čamac iz ‘podivljalog’ mora, prenosi Hina.

Jako jugo praćeno valovima uzrokovalo je probleme i Vodičanima. U tom gradu jutros je potopljena riva.

Crveno upozorenje

Kako se doznaje iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, vatrogasci su u stanju pripravnosti sve do jenjavanja vremenskih neprilika.

Meteoalarm je zbog jakog i olujnog, na udare i orkanskog juga i južnog vjetra izdao crveno upozorenje za Dalmaciju, odnosno srednji i južni Jadran.

Crveno upozorenje znači vrlo opasno vrijeme s mogućim velikim štetama i opasnošću po život.

Zbog jakog juga u prekidu je više trajektnih, katamaranskih i brodskih linija na splitskom, riječkom, zadarskom i dubrovačkom području. 

Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a snijeg mjestimice usporava promet u Gorskom kotaru. Zimski su uvjeti na dijelu prometnica u Lici. 

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, da održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Kako je za Al Jazeeru rekao dežurni prognostičar hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Dragoslav Dragojlović, radi se dubokoj cikloni, koja je donijela jak pad tlaka zraka ispod 980 hektopaskala, koji će dodatno padati tijekom dana, te jako jugo i južni vjetar (oštro), zbog kojeg će se podići razina mora, što bi zajedno s plimom moglo dovesti do plavljenja obale u dijelovima Dalmacije.

Iduće sedmice hladnije uz snijeg

“Kad se sve zbroji – jugo, kiša, nizak tlak, podizanje mora, onda možemo reći da se radi o vremenu koje može donijeti nezgode”, kaže Dragojlović.

Na Jadranu se očekuju pljuskovi s grmljavinom, a kiše bi moglo biti i do 60 cm po četvornom metru. 

Jaka kiša očekuje se i u gorskoj Hrvatskoj, u Lici i Gorskom kotaru, a s padom temperature poslijepodne i prema večeri kiša će prijeći u susnježicu i snijeg.

Temperature u Hrvatskoj su zbog južine iznad prosjeka za ovo doba godine. Na Jadranu će se tijekom dana kretati od 11 do 15 stupnjeva, a u unutrašnjosti od 6 do 11.

S padom temperatura navečer snijeg je, osim u gorju, moguć i u nizinama središnje Hrvatske.

U subotu, kaže Dragojlović, slijedi kratki predah i smirivanje vremena, no već u nedjelju ponovno slijedi kiša i snijeg u unutrašnjosti.

Idući tjedan očekuje se hladnije vrijeme nego što je bilo u proteklom razdoblju, u skladu s dijelom godine. Jutarnje temperature u unutrašnjosti će biti ispod nule, u gorju osjetno niže, a sredinom tjedna, vjerojatno u srijedu ili četvrtak, može se očekivati i nešto obilniji snijeg uz stvaranje bijelog pokrivača.

Slovenija: Haos u saobraćaju zbog obilnog snijega

Zbog obilnog snijega koji i dalje pada u većini središnjih i sjevernih dijelova zemlje, u Sloveniji od petka ujutro bilježe više prometnih nesreća i zastoja, a s cesta se uklanjaju teretna vozila teža od 7,5 tona. 

Privremeni prestanak snježnih padavina očekuje se u večernjim satima. Snijega je palo od 10 do 40 centimetara, kasne linije u autobusnom prometu, a dvosatna zakašnjenja su u avionskom prometu preko ljubljanskog aerodroma Brnik.

Zbog električne mreže koju je oštetio snijeg bez električne struje ostalo je 1200 potrošača, prenosi Hina.

Nastavak snježnih padavina očekuje se i idućih nekoliko dana, a meteorolozi prognoziraju i izrazit pad temperatura.

One bi od idućeg tjedna u jutarnjim satima mogle biti do minus pet stupnjeva, a u hladnijim noćima i do minus deset, što bi moglo potrajati nekoliko tjedana.

BiH i Srbija: Vjetar, kiša i snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme, uglavnom s kišom. Obilnije padaline se očekuju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. U višim planinskim predjelima pada snijeg, pa na dijelu prometnica ima ugaženog snijega.

Krajem dana i u noći na subotu snijeg će padati i u nizinama, prenosi Fena. Vjetar će biti jak s olujnim udarima južnog i jugozapadnog smjera.

Jak vjetar koji stvara snježne nanose već pričinjava teškoće vozačima na pravcima Livno-Šuica i Glamoč-Mlinište. Najviša dnevna temperatura kretat će se većinom između šest i 12 stupnjeva.

Zbog aktiviranja klizišta obustavljen je promet na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija u Babajićima. 

U Srbiji se očekuje vjetrovito, umjereno do potpuno oblačno vrijeme, prijepodne u jugozapadnim, a poslijepodne i tijekom noći i u ostalim predjelima, mjestimično s kišom, a na planinama i snijegom.

Kako je priopćio Republički hidrometeorološki zavod, puhat će umjeren i jak južni i jugoistočni vjetar, povremeno s olujnim, a na jugu Banata i orkanskim udarima, prenosi Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije