Damask: Masovna hapšenja i pretresi civila

Sirijska mreža ljudskih prava napomenula je da 99 posto slučajeva hapšenja u Siriji izvode snage režima (EPA)

U osvit zore 27. februara sedamdesetogodišnja hadžinica Um Khalid sjela je naspram vrata svoje kuće, koja se nalazi u kvratu Burza, u istočnom Damasku kako bi sačekala dolazak sina koji je već četiri godine pritvoren u zatvorima sirijskog režima.

Sporazum  o primirju između snaga režima i frakcija opozicije, koji je nastupio tog dana, za nju nije značio ništa izuzev prilike da vidi sina, odsutnog već toliko mjeseci koliko ih ona nije u stanju ni prebrojati.    

U razgovoru za Al Jazeeru Um Khalid kaže da joj se rodila nova nada nakon sporazuma koji je postignut pod pokroviteljstvom Rusije i SAD-a. Međutim, iz dana u dan sve više je gubila nadu, posebno zbog nastavka svakodnevnih nasumičnih hapšenja u Damasku.

Proizvoljno hapšenje

Uprkos činjenici „ da se sve strane sirijskog sukoba obavezuju da će raditi na prijevremenom oslobađanju uhapšenih, posebno žena i djece“ i to u skladu sa principima i uslovima sporazuma o obustavljanju neprijateljstava u Siriji, od prvog dana postalo je sasvim jasno, na osnovu brojnih dokaza koje su dokumentovale pravne organizacije i aktivisti, da režim krši ovu tačku sporazuma.

Sirijska mreža ljudskih prava je tokom marta dokumentovala oko 450 slučajeva proizvoljnih režimskih hapšenja, naspram približno 250 slučajeva oslobađanja uhapšenih iz raznih zatvora koji pripadaju režimu.

Pravna mreža je početkom tekućeg mjeseca potvrdila da „se ne dešava nikakav značajan napredak u vezi predmeta zatvorenika, iako proglas o prekidu neprijateljstava sadrži zahtjev za „obustavu operacija nepravednog hapšenja, prisilnog nestanka, hitno oslobađanje svih pritvorenih, otkrivanje sudbine hiljada bespravno odsutnih lica, i da se bezuslovno i bez ograničenja dozvoli međunradnim posmatračima i nadležnim organizacijama da posjete regularne i neregularne zatvorske centre“.

Ova mreža je takođe napomenula da 99 posto slučajeva hapšenja u Siriji provode snage režima, dok su frakcije opozicije, islamske grupe i kurdske snage odgovorne za ograničen broj hapšenja u raznim djelovima zemlje.

Politika i teror

U Damasku je aktivista Omar Al Shami napomenuo da već pet godina režimske snage nastavljaju da slijede istu politiku koja se ogleda u hapšenju aktivista i terorisanju civila sa ciljem da se postigne čvršća kontrola prijestolnice, koja se smatra glavnim uporištem režima u zemlji u kojoj je u velikom dijelu izgubio kontrolu.

U razgovoru za Al Jazeeru Al Shami je dodao: „Sirijski režim od izbijanja revolucije radi u skladu sa programom koji zahtjeva čišćenje područja koja kontroliše od svake opozicije, koristeći se svim vidovima terora od kojih je najvažniji hapšenje i privođenje na obaveznu vojnu službu.  Na ovaj način uspjeli su podstaći hiljade građana na odlazak van zemlje“.

Medijski aktivista je istako da sporazum o primirju koji je na snazi više od četrdeset dana nije promijenio situaciju po pitanju nasumičnih hapšenja u Damasku, gdje se nastavljaju akcije pretresa koje provode sigurnosne snage u potrazi za aktivistima i vojnim obveznicima. Također, kontrolni punktovi raspoređeni u većini kvartova prijestolnice i dalje su izvor zastrašivanja za mnoge stanovnike, koji radije pješačenje kilometrima kako ne bi prolazili blizu kontrolnih punktova i bili izloženi svim vrstama maltretiranja.

Aktivista iz Damaska smatra da napori na oslobađanju zatvorenika trebaju biti u vrhu svih uslova koje opozicija postavlja u pregovorima sa sirijskim režimom, s obzirom na nehumane okolnosti u zatvorima, što je na hiljade ljudi odvelo na smrt unutar zatvorskih centara koji pripadaju sigurnosnim snagama, naočigled svijeta koji se nije mrdnuo s mjesta da spasi Sirijce iz njihove tragedije.

Izvor: Al Jazeera