Damir Džumhur želi u top 100 na ATP listi

Džumhur: Nadam se da sam vas uspio sve obradovati svojim uspjehom (Anadolija)

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, nakon velikog uspjeha na prvom Grand Slam turniru sezone Australian Openu, doputovao je u Sarajevo u nedjelju i i novinarima izjavio da do kraja godine može ući u top 100 najboljih igrača na ATP listi.

“Nadam se da sam vas uspio sve obradovati svojim uspjehom”, poručio je on na Sarajevskom aerodromu.

Govoreći o meču sa sedmim teniserom svijeta Tomasom Berdychom u 3. kolu turnira u Melbournu, Džumhur (21) je kazao da je to bilo veliko iskustvo.

“Zaista je bilo teško na početku, pogotovo jer ipak sam bio pod stresom, umor je učinio svoje, šesti meč je bio u pitanju, ali to je velika stvar za moju daljnju karijeru, pogotovo za ovu godinu. Definitivno će taj meč mnogo tome pomoći. Siguran sam da, kroz što više takvih mečeva, bit ću sve jači i bolji i mislim da sam ovaj put pružio dosta dobar otpor, da su svi mogli da gledaju dobar meč”, pričao je Džumhur.

Govoreći o bh. navijačima u Melbourneu, kazao je da su oni bili glavna tema u Australiji.

Zahvalnost navijačima

“Defitivno, njima ide jedno veliko hvala. Oni su jako zaslužni za moj uspjeh. Protiv Ivana Dodiga (u 2. Kolu) oni su bili ti koji su me izvukli nakon 0:2 i oni su odradili odličan posao”, pojasnio je Džumhur i podsjetio je na to da mu je jedan od najboljih tenisera na svijetu Novak Đoković nakon meča rekao da se treba ponositi s takvim navijačima.

“Sljedeće što ide je Davis Cup. Prije svega ću se okrenuti reprezentativnim mečevima, pokušati da izborimo pobjedu protiv Grčke. Mislim da smo veliki favoriti, ali da to treba opravdati. Još uvijek ne znam šta ću tačno igrati. Postoji opcija za Južnu Ameriku, za ATP turnire, nakon toga Indian Wells i Miami. Postoji opcija i da ostanem u Evropi. Imam još par dana da odlučim i to ću iskoristiti za plan i program”, kazao je Džumhur.

Prema njegovim riječima, on će se uvijek sjećati riječi Novaka Đokovića, koji mu je dao neke upute za dalje.

“Austalian Open će mi svakako popraviti rejting na ATP rang listi. Napredak od 40 i nešto pozicija je u ovom trenutku veliki uspjeh. Definitivno je da će 2014. biti godina u kojoj svi mogu očekivati ulazak u top 100. Sada mogu razmišljatio tome”, pojasnio je Džumhur i dodao da mu je prije odlaska na Australian Open cilj bio da do kraja sezone bude u top 150.

“Nakon ovog rezultata mislim da mogu napraviti puno više”, kazao je on.

Govoreći o finansijskoj podršci bh. institucija, Džumhur kaže da nakon ovog rezultata očekuje njihovu podršku, ali da će se osloniti na ono što on može.

Prvi bh. teniser na Grand Slamu

“Uvijek sam bio optimista što se tog pitanja tiče. Nadam se da će biti novčanih sredstava, ne samo za mene, nego za sve sportiste u Bosni i Hercegovini. Mislim da vrijedi u sve nas uložiti novac”, poručio je Džumhur i dodao da “definitivno s dobrim radom i dobrim odabirom turnira već do polovine godine može napraviti jako dobar rezultat”.

Džumhur je došao do 3. kola prvog Grand Slama sezone, a ujedno je postao prvi igrač pod bh. zastavom kojem je uopće uspjelo kvalificirati se za jedan Grand Slam turnir.

Džumhur je prošao kvalifikacije u Melbourneu slavivši sa po 2:0 u tri meča, a izbacio je i prvog nosioca kvalifikacija i 98. igrača svijeta, Nijemca Dustina Browna.

Potom je uvjerljivo savladao Čeha Jana Hajeka u 1. kolu, dok mu je u narednoj rundi meč predao hrvatski teniser Ivan Dodig, 32. sa ATP liste.

U 3. kolu zaustavio ga je sedmi teniser svijeta Tomas Berdych, koji je u nedjelju rutinski izborio četvrtfinale u Melbourneu.

Izvor: Agencije