Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 prijedorskih žrtava

Povodom Dana bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu upriličen je niz akcija i manifestacija.

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Polaganje cvijeća u Prijedoru

U Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka u znak sjećanja na 3176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u BiH.

Građani okupljeni oko inicijative “Jer me se tiče” prošetali su glavnom ulicom u Prijedoru i na trgu položili cvijeće za 102-dvoje ubijene prijedorske djece.

Još jednom podsjećaju gradsku vlast na peticiju za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, na koju gradski čelnici još nisu odgovorili.

Obilježavanju ovog dana pridružili su se i korisnici društvenih mreža, koji poručuju da se ne smije zaboraviti zločin.

U poruci na Twitteru navodi se da je obilježavanju Dana bijelih traka (#whitearmbandday) u Chicagu prisustvovalo više od 500 ljudi.

https://twitter.com/AndiAnidla/status/737428088133431300

Podjela bijelih traka

Međunarodni dan bijelih traka obilježava se i u Sarajevu.

Simboličnim vezivanjem traka i ispisivanjem poruka na improviziranim prozorima, a koje su prijedorski Bošnjaci i Hrvati  31. maja 1992. morali prekriti bijelim čaršafima, građani i udruženja podsjetili su na stradanja, te ukazali na diskriminaciju koja je mnoge Prijedorčane te 1992. godine odvela u smrt. 

U sklopu akcije “Zajedno protiv fašizma!” na Trgu djece Sarajeva postavit će se tabla na koju će građani upisivati svoje poruke, a po završetku akcije darovat će se nekom od muzeja u Sarajevu na trajno čuvanje.

Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992. – 1995. godine zajednički organiziraju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Akcija u Tuzli

Omladinski pokret “Revolt” i građanska inicijativa “Jer me se tiče” pozvali su građanke i građane da obilježe 31. maj – Dan bijelih traka, a svoju podršku mogu dati dolaskom na uličnu akciju na trgu kod “Ismeta i Meše” u Tuzli.

Organizatori pozivaju i sve institucije da na prozore svojih zgrada istaknu bijelo platno kako bi se pridružili borbi protiv poricanja zločina, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost žrtava.

“Prije 24 godine prijedorski nesrbi su se morali ‘označiti’ bijelim trakama. Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo 31. maja oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina”, poručuju iz Omladinskog pokreta “Revolt”.

Bijeli čaršafi u Sisku

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i ove godine obilježava Dan bijelih traka.

Savez je u jutarnjim satima izvjesio bijele čaršafe na prozorima svojih kancelarija, a zatim će, u saradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska i podrškom svih bošnjačkih asocijacija Grada Siska i Sisačko-moslovačke županije, i u Republici Hrvatskoj, u Gradu Sisku, obilježiti Dan bijelih traka.

Obilježavanje u Republici Hrvatskoj je počelo mimohodom kroz grad Sisak, a nakon toga će biti upriličena tribina o temi genocida u Prijedoru, izložba fotografija sa ekshumacije masovne grobnice “Tomašica” i projekcija dokumentarnih filmova Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Pored predstavnika Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, na tribini će se obratiti i predstavnici Sisačko-moslovačke županije, Grada Siska, Islamske zajednice i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će, uime svih nevinih i ubijenih žrtava rata 1992-1995., nastaviti i ustrajati u obilježavanjima i podsjećanjima na genocid i etnogenocid u Bosni i Hercegovini, a koji je, bez ikakve sumnje, počinjen u prijedorskoj regiji, saopćeno je iz ovog saveza.

Manifestacija u Zagrebu

Manifestacija ‘Dani bijele trake u Zagrebu’, koja je započela tribinom “Ubijenoj djeci Prijedora” i premijerom dokumentarnog filma “Lijepo selo” autora Kemala Pervanića, završit će danas na Trgu bana Josipa Jelačića kada će aktivisti bošnjačkih i hrvatskih udruženja građanima dijeliti bijele trake i edukativni materijal.

Aktivistima će se u obilježavanju sjećanja na civilne žrtve masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i sanskoj dolini na Trgu bana Josipa Jelačića pridružiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, saopćeno je iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Izvor: Al Jazeera i agencije