Dan nakon nevremena: Zadarske škole rade normalno, voda nije za piće

Za samo jedan dan na zadarskom području je palo dvostruko više kiše nego u cijelom septembru (Tanjug)

Nakon katastrofalnog nevremena koje je u ponedjeljak pogodilo Zadar, Nin, Sukošan, Bibinje, Ugljan, Pašman i dio Dugog otoka, cijelu noć ispumpavala se voda iz javnih ustanova, pogona i privatnih kuća, prenosi Hina.

“Od sinoć je angažirano 107 pumpi, 201 vatrogasac i 50-ak hrvatskih vojnika. Riješena je bolnica, ispumpane su neke zgrade, radi se u trgovačkom centru Supernova, na pročišćivaču u Odvodnji, u Poliklinici… Napravili smo smjenu vatrogasaca, pomažu nam pripadnici Hrvatske vojske, radit ćemo bez prekida”, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

Dodao je kako će se doći u svaku kuću, ali u mnogim naseljima voda je toliko visoka da se još ne može raditi.

Iz Odvodnje su izvijestili kako se još uvijek utvrđuje šteta na pročišćivaču te kako će biti potrebno nekoliko dana da uređaj ponovno proradi. Za to vrijeme neće biti u mogućnosti crpiti i čistiti septičke jame.

I dalje je najkritičnije u Ninu, gdje je u utorak ujutro na teren izašla vojska s amfibijom.

Na otoku Ugljanu, gdje je najviše stradao Mali Lukoran, također se radi od ranoga jutra. Po riječima načelnika Općine Preko Jure Brižića, vatrogasci i komunalci očistili su glavnu otočnu prometnicu i promet se normalizirao. Škola ni danas ne radi, a mnogi seoski putovi još su zatvoreni.

Voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je prije uporabe potrebno prokuhati.

Pogođena cijela jadranska obala

Većina zadarskih vrtića i osnovnih škola radit će u utorak normalno, odlučeno je na sastanku gradskih vlasti s ravnateljima tih ustanova, a iz Kriznog stožera Civilne zaštite upozoravaju stanovnike poplavljenog područja da voda i dalje nije za piće.

Nevrijeme je u ponedjeljak pogodilo cijelu jadransku obalu, od Istre do Dubrovnika, a najteže je bilo u Zadru. Samo u jednom danu palo je dvostruko više kiše nego za mjesec dana.

Zbog izvanrednih okolnosti, posljedica kišne nepogode koja je u ponedjeljak zahvatila i poplavila Zadar i okolicu, gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić održali su izvanredni sastanak s ravnateljima zadarskih dječjih vrtića i osnovnih škola.

Krizni stožer Civilne zaštite upozorava da voda zbog zamućenosti i dalje nije za piće i treba je prokuhavati.

Stožer civilne zaštite Grada Zadra priopćio je kako na području grada 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske crpi vodu iz poplavljenih objekata.

Osim utvrđenih šteta u zadarskoj Općoj bolnici, bujična poplava privremeno je obustavila rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Iz Odvodnje su izvijestili kako je u pomoć priskočila i Hrvatska vojska te da se još utvrđuje šteta na uređaju. Procjenjuju kako će biti potrebno nekoliko dana da pročišćivač ponovno normalno proradi. Za to vrijeme neće biti u mogućnosti crpiti i čistiti septičke jame.

Prema informacijama iz zadarskog Vodovoda, voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je prije uporabe potrebno prokuhati.

Iako je veći dio gradskih prometnica očišćen i u funkciji, Stožer poziva građane na pojačan oprez.

Evakuisani radnici Solane u Ninu

Kritično je bilo i u Ninu, gdje je u ponedjeljak uvečer evakuirano 15-ak radnika Cromarisa i Solane Nin, koji su zbog urušavanja i ulegnuća poplavljene ceste ostali zarobljeni u pogonima.

“Iako su se ljudi sami organizirali i pokušali se izvući, nismo željeli riskirati da se nekome nešto dogodi te smo u pomoć pozvali pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja, koji su napravili svojevrsni ponton i na sigurno izvukli sve radnike”, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, ujedno i zamjenik župana, Šime Vicković.

U Ninu je najgora situacija u Zadarskoj županiji, dodao je, ali nitko nije ugrožen i sve je pod kontrolom.

“Tek naknadno će se znati pravi razmjeri ove elementarne katastrofe i prema tome će se odlučiti što su prioriteti”, rekao je Vicković.

Jak vjetar i kiša uzrokovali su i brojne probleme u cestovnom prometu u Dubrovniku, a s Mosta dr. Franje Tuđmana prevrnula se prikolica, prilikom čega nije bilo ozlijeđenih.

Jaki vjetar, koji je lomio grane i čupao stabla, na mostu je puhao brzinom i do 140 km/h. U prevrtanju prikolice s mosta nije bilo ozlijeđenih, ali je nastala značajna materijalna šteta.

Oba ulaza u Dubrovnik u potpunosti su zakrčena automobilima.

Nevrijeme je u ponedjeljak uvečer zahvatilo i veći dio Bosne i Hercegovine, a posebno kritično bilo je u Mostaru. Oluja je zahvatila i brojne gradove u Srbiji.

Izvor: Agencije