Dan nezavisnosti: Svečana sjednica Skupštine Kosova

Sjednici su, pored poslanika i najviših kosovskih zvaničnika, prisustvovali premijer Albanije Edi Rama i strane diplomate (Anadolija)

Skupština Kosova je danas održala svečanu sjednicu povodom obilježavanja 17. februara, Dana nezavisnosti Kosova. Sjednici su, pored poslanika i najviših kosovskih zvaničnika, prisustvovali premijer Albanije Edi Rama i strane diplomate akreditirane na Kosovu, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je istakao kako je 17. februar sveti dan za Kosovo i njegovu historiju. On je kazao kako je Skupština Kosova prije devet godina ispunila jedan san i započela drugi na izgradnji Kosova na slobodarskim načelima.

„Kosovo je danas priznato od 82 posto zemalja EU-a, od 86 posto zemalja NATO-a, 56 posto zemalja UN-a, 100 posto zemalja Pacifičkih ostrva, 61 posto Organizacije islamske saradnje, 57 posto CARICOM-a (Karipske zajednice) i 49 posto Afričke unije. Izgradili smo demokratske institucije koje se suočavaju za političkim izazovima, izgradili smo policiju, najprofesionalniju u regiji“, kazao je Thaci.

Demokratska država

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je kako je Kosovo danas demokratska država koja proizvodi mir na Balkanu i dio je svih regionalnih, evropskih i globalnih inicijativa koje promoviraju sigurnost i prosperitet. Mustafa je, istovremeno, naglasio kako se Kosovo, u slučaju provokacija koje ugrožavaju suverenitet, ponaša zrelo kao kredibilna država.

Govoreći o najnovijim dostignućima Kosova, Mustafa je istakao ekonomski napredak.

„Na ovu devetu godišnjicu naše države imamo i jednu dobru vijest za Kosovo. U skladu sa stalnim ekonomskim rastom, postigli smo da ove godine pređemo prag siromaštva i prema kriterijima Svjetske banke, ove godine naša zemlja će se smatrati državama sa srednjim primanjima“, kazao je premijer.

Sjećanje na borce

Na svečanoj sjednici je govorio i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli koji je kazao kako će sjećanje na borce za slobodu biti vječno, kao i zahvalnost demokratskom svijetu, zemljama EU-a i SAD-u, na njihovoj podršci za slobodu i nezavisnost Kosova.

„Na ovu devetu godinu postojanja naša država, Republika Kosovo, zabilježila je ključna dostignuća i bilo bi nečasno to negirati i podcjenjivati. Naša država je snažno zapadno orijentirana, identitetom i vrijednostima, a 113 država je priznalo našu suverenost i to nije malo, ukoliko se imaju u vidu međunarodne okolnosti koje su pune kontradiktornosti“, kazao je Veseli.

On je poručio i kako je put euroatlantskih integracija Kosova siguran put.

Poslanici opozicionog Samoopredeljenja i Inicijative za Kosovo bojkotirali su Thacijev govor.

Izvor: Agencije