Dan od kojeg strahuju muslimani u Britaniji

Kao odgovor na rasističko ponašanje, aktivisti na društvenim mrežama pozvali su da 3. april bude dan 'ljubavi prema muslimanima', a ne mržnje (Al Jazeera)

April u Londonu počet će jednom od najgnusnijih laži. Prijetnja napadima na muslimane 3. aprila proganja 20-godišnjeg Bilala. Kaže da je zabrinut da bi prijetnje zlom koje će zadesiti muslimane tog dana mogle biti početak nove kampanje s nepoznatim ishodom.

Za Al Jazeeru je rekao da strahuje da bi radikalno desničarske i antimuslimanske skupine mogle počiniti zločine protiv muslimana, uzimajući u obzir prijetnje koje se navode u pismu, čiji je primjerak dobio dok je hodao jednim predgrađem Londona. Tvrdi da ga je to primoralo da promijeni svoj način života. Supruga i on postali su dosta oprezniji, izbjegavaju kretanje sporednim ulicama i trude se ne ostajati vani do kasno.

U pismima koja su se proširila po nekoliko britanskih gradova kaže se da će 3. april biti “dan kažnjavanja muslimana”. Pisma su stigla na neke od kućnih adresa i u njima se podstiče na verbalne i fizičke napade na muslimane, s otvorenim pozivima na njihovo ubijanje, što je izazvalo veliki strah u muslimanskoj zajednici.

Podstrek na ubistvo

Mohammed Kozbar, predsjednik Vijeća povjerenika džamije Finsbury Park, rekao je da ta poruka govori o eskalaciji mržnje prema muslimanima. S podsticanja na mržnju prešlo se na direktne pozive motivisane mržnjom da se muslimani ubijaju i da se napadne na sve što ima bilo kakve veze s islamom, bez obzira na to je li riječ o osobama, institucijama ili džamijama.

Kako bi ukazao na ogroman strah koji osjećaju muslimani, Kozbar je podsjetio na nedavno ubistvo jednog mladića koji je izboden nasmrt u Manchesteru nakon džuma-namaza, molitve muslimana petkom. Među muslimanima trenutno vlada uvjerenje da ta poruka ima veze sa spomenutim incidentom.

Kozbar je rekao za Al Jazeeru da bi se muslimanska zajednica trebala ozbiljno odnositi prema ovim prijetnjama i biti na oprezu, pogotovo muslimanke, koje bi mogle biti izloženije napadima od ostalih. Apelovao je na britanske vlasti da ozbiljno shvate ove prijetnje i uhapse sve one za koje se potvrdi da su umiješani u huškanje.

Policija Yorkshirea potvrdila je da je primila šest prijava o ovim pismima koja su primile muslimanske porodice. Policija je pozvala sve one koji imaju bilo kakve informacije da ih dostave nadležnim organima, dok Mark Rowley, šef odjela za borbu protiv terorizma u policiji u Londonu, dovodi ovaj incident u vezu s rasističkim grupama. Rowley smatra da prijetnje dolaze kao dio aktivnosti desničarskih rasističkih grupa, koje počinju predstavljati sve veću sigurnosnu prijetnju u državi.

U pismima se obećava nagrada za sve one koji budu činili rasistička djela protiv muslimana, počevši od verbalnih napada, posipanja kiselinom, pa sve do ubistava. Svako djelo bit će bodovano, pa tako trganje marama s glave muslimankama nosi 25 poena, ubistvo muslimana 500, dok bombaški napad na džamiju nosi 1.000 poena.

Dan ljubavi prema muslimanima

Kao odgovor na ovakvo rasističko ponašanje, aktivisti na društvenim mrežama pozvali su da 3. april bude dan “ljubavi prema muslimanima”, a ne mržnje. Pokrenuli su i hashtag “#širiti ljubav, a ne mržnju” u nastojanju da uvjere muslimansku zajednicu da ekstremisti ne predstavljaju britansko društvo, poznato po toleranciji i otvorenosti, te kako bi naglasili da su muslimani građani Britanije i dio kulturne i vjerske raznolikosti, po kojoj se odlikuje Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ovakva dešavanja ilustruju dokle sve idu rasisitičke grupe u huškanju protiv muslimana, hranjenju mržnje i napornom radu na tome da izoluju muslimane iz društva. Britanska nezavisna stranka (UKIP) smatra se najistaknutijom radikalnom desničarskom strankom u Britaniji. Osnovana je 1993. kao stranka koja se protivila britanskom članstvu u Evropskoj uniji. Na izborima za Evropski parlament 2014. godine UKIP je prvi put postao najjača politička stranka u Britaniji, a u jesen iste godine dobija prvog zastupnika u nacionalnom parlamentu.

Među desničarskim grupama nalazi se i pokret Britain First, koji su 2011. osnovali bivši članovi Britanske nacionalne partije (BNP). Riječ je o ekstremno desničarskom pokretu, s brojem pristalica koji ne prelazi 1.000, a nije uspio ostvariti uspjeh ni na jednim izborima.

Broj osumnjičenih desničarskih ekstremista registrovanih u programu za borbu protiv terorizma porastao je za 30 posto samo u jednoj godini, prema zvaničnom izvještaju objavljenom 20. juna 2017.

Izvor: Al Jazeera