Dan RS-a: Bošnjaci traže zaštitu interesa

Za Deklaraciju je glasalo 63, a protiv je bilo troje poslanika (Arhiva)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska (RS) pokrenuo je danas mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koja je 17. aprila usvojena u Narodnoj skupštini, potvrdio je za agenciju Fena šef ovog kluba, Mujo Hadžiomerović. 

Pojasnio je da je ova Deklaracija, u kojoj se tvrdi kako se neće prihvatiti odluka Ustavnog suda BiH o eventualnom osporavanju 9. januara kao Dana RS-a sporna, jer se njome zakonodavna vlast miješa u rad pravosudnih institucija u BiH.

Hadžiomerović je naglasio da će Klub Bošnjaka iskoristiti sve ustavne i pravne mogućnosti osporavanja usvojene Deklaracije.

Podsjetio je da i Ustav RS-a propisuje konstitutivnost sva tri naroda u RS-u, te da se Bošnjaci ne mogu prepoznati u proslavi 9. januara, kao ni u vjerskim obilježavanjima tog datuma u ovom bh. entitetu.

Osnova za usvajanje ove deklaracije u Narodnoj skupštini je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Rad Suda i Tužilaštva BiH

Za deklaraciju je glasalo 63, a protiv je bilo troje poslanika. Srpski poslanici u Parlamentu RS-a su podržali Deklaraciju, a protiv su bili parlamentarci Koalicije “Domovina”.

Klub Bošnjaka je na današnjoj sjednici ocijenio kao neprihvatljiv i zaključak koji je usvojen uz Izvještaj Odbora Narodne skupštine RS-a za bezbjednost i Odbora za boračko – invalidsku zaštitu o održanoj Zajedničkoj tematskoj sjednice pod nazivom „Rad Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine i drugih institucija po pitanju procesuiranja ratnih zločina“.

Hadžiomerović je napomenuo za Fenu da se u tom zaključku tvrdi da Sud i Tužilaštvo BiH ne procesuiraju osumnjičene za zločine na Srbima, jer uopće nije ni razmatrana informacija o radu tih pravosudnih institucija.

Izvor: Agencije