Dan žalosti u Libanu nakon bombaškog napada

Iran je u subotu osudio eksploziju koja je usmrtila šefa obavještajnih službi libanske policije u Bejrutu, optužujući Izrael da stoji iza napada koji je libanskih opozicija pripisala režimu u Damaska, savezniku Teherana.

“Iran osuđuje terorističku eksploziju koju su izveli oni koji žele stvoriti podjele između različitih libanskih skupina, na štetu interesa Libana“, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast na internet stranici Ministarstva.

Subota dan žalosti

Demonstranti su u subotu palili gume i postavili blokade na putevima širom Libana, izražavajući gnjev zbog velike eksplozije u Bejrutu, a libanska Vlada je u subotu proglasila dan žalosti zbog žrtava.

“Bez sumnje, glavni neprijatelj libanskog naroda je cionistički režim, koji najviše profitira nestabilnošću i nedostatkom sigurnosti u regiji”, dodao je on.

Ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi optužio je “neprijatelje u regiji” da “nastoje povećati nesigurnost kako bi ostvarili svoje zlonamjerne ciljeve”, u telefonskom razgovoru u petak navečer s libanskim kolegom Adnanom Mansurom.

Ubijeni čelnik libanske obavještajne službe Wissam al-Hassan bio je sunitski musliman blizak Saadu Haririju, čelniku libanske opozicije koji se protivi sirijskome režimu.

Hariri je upravo režim u Damasku optužio da stoji iza atentata.

Osuda Bana

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon u petak je oštro osudio napad izveden u Bejrutu, u kome je poginulo osam ljudi.

Papa zatražio ‘dar mira’

Papa Benedikt XVI osudio je u subotu u telegramu nasilje i zatražio za Liban i čitavu regiju “dar mira” nakon napada koji je potresao Bejrut u petak.

“Kao što je napravio i tokom apostolskog putovanja u Liban, papa osuđuje ponovno nasilje koje proizvodi toliko patnje”, piše u saopćenju Vatikana, koje citira papin telegram maronitskom patrijarhu Bechari Butrosu Rai.

U toj poruci Benedikt XVI kaže da je “zatražio od Boga da Libanu i čitavoj regiji daruje mir i pomirenje”.

Papa je osudio “strašan zločin do kojeg je došlo u Bejrutu” i naglasio da se “molitvom pridružuje boli ožalošćenih porodica i tuzi svih Libanonaca”.

Izrazio je i saosjećanje ranjenim osobama i njihovim porodicama,  tražeći od Gospodina da im pruži pomoć i utjehu u iskušenju”.

Već u petak navečer Vatikan je, putem glasnogovornika, oca Federica Lombardija, izrazio “najodlučniju osudu” napada u Bejrutu, “zbog njegova apsurdna pogibeljna nasilja”.

Ban je zatražio sveobuhvatnu istragu kako bi se odgovorni za napad priveli pravdi, prenose agencije.

On je istovremeno zatražio od svih strana u Libanu da ne reagiraju na ovaj teroristički akt provokacije.

“U ovako nemirnom trenutku u regiju od ključne je važnosti da sve strane očuvaju mir i stabilnost u Libanu”, navodi se u Banovom saopćenju, prenosi Ansa.

U međuvremenu je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton također osudila napad.

“Oštro osuđujem … napad u centru Bejruta, u kojem su ubijeni brigadni general Wissam al-Hassan i još nekoliko ljudi. Ovaj šokantni napad je u suprotnosti s nedavnim naporima da se obnovi ova zemlja i garantira njena stabilnost i nacionalno jedinstvo, kao i kultura dijaloga”, navela je Ashton u saopćenju iz Brisela.

Ona je pozvala Libance da ostanu mirni kako ovaj napad ne bi destabilizirao zemlju.

Poziv Vladi

Libanska opozicija pozvala je u petak Vladu, u kojoj dominantnu ulogu ima prosirijski šiitski Hezbollah, da podnese ostavku nakon što je u bombaškom atentatu ubijen čelnik policijske obavještajne službe.

“Pozivamo Vladu na odlazak, a njenog šefa na trenutnu ostavku, jer ostanak Vlade nudi najveću moguću zaštitu i prikrivanje ovog kriminalnog komplota”, navodi se u saopćenju koje je prenio glasnogovornik opozicije Ahmad Hariri nakon hitnog sastanka opozicije.

“Premijer Najib Mikati lično snosi odgovornost za krv generala Wissama al-Hassana i ostalih nevinih” žrtava ubijenih u bombaškom atentatu u Bejrutu, u kojemu je smrtno stradalo osam ljudi, dodaje se.

Ranije je šef opozicije Saad Hariri optužio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da je naložio ubistvo generala Hassana, jednog od glavnih čelnika sigurnosti u Libanu.

Ubistvom generala Hassana želi se poručiti kako su sile zla i terorizma odlučne nastaviti svoju misiju utvrđenu ubistvom Rafika Haririja 2005. godine, istaknuo je sin ubijenog bivšeg libanskog premijera, nakon čijeg ubistva Liban obilježavaju nemiri.

U snažnoj eksploziji koja je u petak potresla centar Bejruta poginulo je najmanje osmoro ljudi, dok je 86 ranjeno, objavila je nacionalna novinska agencija Libana.

Ovo je prvi napad automobilom bombom u libanskoj prijestonici od 2008. godine.

Libanska agencija, navodeći izvor iz službe za civilnu odbranu, objavila je da je eksplozija odjeknula na samo 200 metara od sjedišta kršćanske partije, Falange, koja je neprijateljski nastrojena prema režimu Assada.

Izvor: Agencije