Dan žalosti u Libanu nakon napada u Bejrutu

Video prikazuje momenat kada se desila druga eksplozija Izvor: Tayyar.org

Liban je proglasio dan žalosti, dan nakon što su dvojica bombaša samoubica ubili najmanje 43 ljudi i ranili više od 200 u južnom dijelu Bejruta, u kojem uglavnom žive šiiti.

U saopćenju koje je navodno objavila grupa Islamska država Irak i Levant piše kako su “Vojnici kalifata” na motociklima izvršili samoubilačke napade.

“Meta im je bilo ovo mjesto jer nemaju drugi način da se bore protiv nas. Ostali su bez opcija. Meta im je ovo područje jer smo šiiti”, rekao je za Al Jazeeru Fouad Khaddam, koji je bio na licu mjesta tokom napada.

Ministarstvo zdravlja objavilo je da je libanska vojska pronašla tijelo trećeg bombaša samoubice na mjestu napada.

Eksplozije su se desile u Burj el-Barajnehu, poznatom trgovačkom dijelu grada, kada je na ulicama bila gužva.

Jedan od bombaša samoubica detonirao je eksploziv ispred ulaza u školu, rekao je ministar obrazovanja Elias Bou Saab.

Svjedoci su kazali da se drugi napad desio nekoliko minuta nakon prvog.

“Stajao sam ispred svoje trgovine s prijateljem kada se čula eksplozija. On je poginuo. Pokušavao sam ga pomjeriti kada se desila druga eksplozija”, rekao je jedan od stanovnika, koji je ranjen.

Većina južnog Bejruta je uporište Hezbollaha te je bio meta samoubilačkih napada grupa povezanih s Al-Kaidom 2014. godine. 

“Ono što se desilo ovdje je zločin. Ova bitka protiv terorista će se nastaviti, i to je dug rat između nas”, rekao je zvaničnik Hezbollaha Hussein Khalil.

Kamel Wazne, libanski politički analitičar, kazao je za Al Jazeeru da se napadi dešavaju u vrijeme velike ofanzive protiv ISIL-a i Fronta al-Nusra u Siriji. 

“Ovo je vjerovatno podsjetnik Hezbollahu da postoje druge grupe kojima se mogu osvetiti… Ovo može biti početak novog ciklusa nasilja u Bejrutu”, naveo je.

Izvor: Al Jazeera