Danas izbor za predsjednika Federacije BiH

Predstavnički dom Parlamenta bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu trebalo bi da izabere predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Također, za danas je zakazana je i konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a dnevnim redom je predviđeno da novoizabrani delegati polože svečanu zakletvu, te budu izabrani predsjedavajući i podpredsjedavajući Doma, prenosi Srna.

Konstituiranje Doma naroda pratile su teškoće i kašnjenja uprkos tome što bez ovog parlamentarnog nivoa nije moguće izabrati ni izvršnu vlast u Federaciji BiH, predsjednika i dva potpredsjednika, koji predlažu mandatara za sastav nove federalne vlade, ali ni izabrati delegate za Dom naroda parlamenta BiH.

Federalni Dom naroda čine 58 delegata, po 17 delegata iz tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao i sedam za pripadnike ostalih naroda. Delegati se biraju iz deset kantonalnih skupština u FBiH, prenosi Srna.

Centralna izborna komisija (CIK) je do sada, u dva kruga posrednih izbora, utvrdila izbor 54 delegata.

Žalbe zastupnika

Žalbe na odluku CIK-a od ponedjeljka dostavio je advokat Mirnes Ajanović, opunomoćenik zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Rasima Smajića, Harisa Plehe i Nermina Bjelaka.

Za ova tri kandidata odbijena je ovjera kandidacijskih listi da budu izabrani u ime srpskog naroda. Naime, Centralna izborna komisija BiH je donijela tri odluke o odbijanju ovjere kandidatskih listi iz srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Kantona Sarajevo jer su predloženi kandidati Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak na općim izborima 2010. ili lokalnim izborima 2012. imali drugačije nacionalno izjašnjenje.

CIK BiH je jutros po hitnom postupku dostavio izjašnjenje Apelacionom odjelu Suda BiH koji u drugostepenom postupku treba da donese odluku koja je konačna.

Očekuje se da se to obavi u prijepodnevnim satima danas.

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je u ranijim sličnim postupcima odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbijena žalba Edhema Fejzića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Muamera Omanovića, zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

CIK je odbio ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jer se predloženi kandidat na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjsog kantona Goražde jer se predloženi kandidat na općim izborima 2010. izjasnio kao Bošnjak.

Prema utvrđenim rezultatima posrednih izbora u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrano je ukupno 54 delegata i to 17 iz bošnjačkog naroda, 17 iz hrvatskog naroda, 13 iz  srpskog naroda i sedam iz reda ostalih.

CIK potvrdio rezultate posrednih izbora

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, javlja Anadolija.

Ukupno je prema potvrđenim rezultatima posrednih izbora u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrano 54 delegata i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, 13 iz srpskog naroda i sedam iz reda ostalih. Ostala su upražnjena četiri mjesta delegata iz reda srpskog naroda.

U Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz bošnjačkog naroda izabrani su: Goran Akšamija, Almedin Aliefendić, Osman Ćatić, Lejla Didik-Sarajlić, Rasim Dostović, Fuad Hadžimehmedović, Admir Hadžipašić, Lejla Imamović, Muhamed Kozadra, Mustafa Kurtović, Mehmed Mahmić, Amor Mašović, Sanel Mušović, Anes Osmanović, Refik Poparić, Ismet Sarajlić i Jasenko Tufekčić.

U ime hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su: Ana Babić, Stipe Barun, Mirko Batinić, Mirvet Beganović, Zdravko Bešlić, Lidija Bradara, Đuro Delić, Edim Fejzić, Željko Josić, Damir Jukić, Tomislav Mandić,  Tomislav Martinović, Dražen Matišić, Josip Mioč, Davor Pehar, Đuro Prkačin  i Ivo Tadić, a u ime srpskog naroda: Slađan Ilić, Predrag Kojović, Mladen Lonić, Mile Marčeta, Slaviša Mihajlović, Daliborka Milović, Željko Mirković, Drago Puzigaća, Vesna Saradžić, Nikola Simić, Draženka Subašić, Slaviša Šućur i Slobodan Tomić.

Iz reda ostalih izabrani su: Sejo Bukva, Amil Buljubašić, Edin Forto, Emir Frašto, Rasim Kantarević, Segmedina Srna Bajramović i Aner Žuljević.

Izvor: Agencije