Jasenovac: Ne smije biti ustaških pozdrava u javnom prostoru

U znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac u subotu je ispred spomenika Kameni cvijet u Spomen području Jasenovac, u organizaciji Saveza antifašista boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Srpskog narodnog vijeća (SNV), održana komemoracija u kojoj je učestvovalo blizu 1.500 građana, a iz SABA RH i SNV-a izrazili su nezadovoljstvo što se u javnom prostoru tolerira ustaški pozdrav.

Učesnici komemoracije podsjetili su na 22. april 1945. kad su 1.073 preživjela logoraša odlučila u jutarnjim satima probiti se iz logora. Preživjelo ih je 54.

Komemoracija je počela molitvom za duše pokojnika koju je izmolio okučanski paroh, a potom je pročitano pismo potpredsjednika Hrvatskog sabora Furia Radina u kojem je izrazio tugu zbog stradalih žrtva i žaljenje što nije mogao biti na komemoraciji, a pismo je završio riječima: „Nadam se da će svaki simbol ustaške države iz Hrvatske nestati za sva vremena“.

Borba se nastavlja

Preživjela logorašica Dobrila Kukolj govorila je u ime preživjelih logoraša iz Banja Luke i Beograda te, uz ostalo, rekla: „Molim i želim da se više nikada i nigdje ne dogodi rat da nema dječjih logora i da današnja mlada generacija živi u miru i bez rata“.

„Borba se nastavlja“, poručio je predsjednik SABA RH Franjo Habulin, istakavši kako im je dužnost nastaviti borbu za demokratsku, civiliziranu, tolerantnu, evropsku i antifašističku Hrvatsku.

Habulin je u govoru pred okupljenima upozorio kako sistem danas mladima u najboljem slučaju nudi nepotpunu, a u najgorem potpuno iskrivljenu i falsificiranu sliku historije Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

Odnosi se to, dodao je, na teze da je ustaški pozdrav „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, pa do priče da je ustaški poglavnik Ante Pavelić bio prisiljen fašistima ustupiti najveći dio obale i otoka, pa sve do monstruozne priče da je NDH prakticirala rasnu diskriminaciju i antisemitizam samo zato što su to od nje tražili nacisti.

„Laž do laži! Dok se te laži ponavljaju i to sve glasnije, mi smo obvezni ponavljati istinu. Možda se to zaista danas u nesretno podijeljenoj Hrvatskoj čini uzaludno, ali na dugi rok nije, baš kao što su u Drugom svjetskom rati antifašistički borci na čelu s maršalom Titom trijumfirali u borbi protiv nacifašizma i svih koji su ga podupirali“, rekao je Habulin.

Šutjeti ili govoriti

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, upitao se je li uopće primjereno u Jasenovcu govoriti ili šutjeti.

„Na ovome mjestu trebalo bi, ne govoriti, već u tišini i bez riječi pokloniti se onima koji su ovdje ubijeni na najzvjerskiji način“, rekao je, ali u nastavku dodao je kako ipak treba govoriti „zato što oni koji bi trebali šutjeti i imati pognutu glavu danas i svaki dan ne šute, nemaju pognute glave, govore jezikom prijetnje“.

Upozorio je i na pokušaje izvrtanja  činjenica, na pojavu fašizma i ustašizacije društva te naglasio kako mu je žao što ove godine nisu zajedno sa državnim vrhom komemorirali žrtve jasenovačkog logora.

„U tome nismo uspjeli. Nismo uspjeli jer 15-20 kilometara odavde nije maknuta ploča sa ustaškim pozdravom, a postavljena je u neposrednoj blizini spomenika palim borcima koji su u Drugome svjetskom ratu oslobodili ovo područje. Istovremeno spomenici antifašistima se uklanjaju te i dalje u Hrvatskoj ustaški zločinci imaju ulice i trgove. Zato ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ nigdje ne treba biti, a još manje dopustiti da se antifašistički spomenici uništavaju“, naglasio je.

Službena komemoracija u Jasenovcu, kojoj će prisustvovati državni vrh Hrvatske, održat će se u nedjelju.

Izvor: Al Jazeera i agencije