Danas nastavak pregovora u Jemenu

"Zadovoljno mogu reći da će se pregovori nastaviti", kazao je Benomar (EPA)

Izaslanik Ujedinjenih nacija u Jemenu je kazao da će unutrašnji dijalog između dvije sukobljene strane u Jemenu biti nastavljen u ponedeljak, tri dana nakon što su Huti preuzeli vlast u toj zemlji.

Izaslanik UN-a Jamal Benomar je kazao da će sve strane sudjelovati u razgovorima, uključujući i Hute.

“Nakon razgovora sa svim političkim stranama i direktnim kontaktom sa Abdel-Malikom al-Houthiem, zadovoljno mogu reći da će se pregovori nastaviti da bi se došlo do najboljeg rješenja“, istakao je Benomar na svojoj zvaničnoj facebook stranici.

Situacija se pogoršala

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon je kazao da se situacija u zadnjih nekoliko dana ozbiljno pogoršala.

“U provinciji Maarib, koju Huti već duže vremen hoće da zauzmu, smo spremni da se suočimo sa bilo kakvom prijetnjom“, rekao je agenciji AFP guverner ove provinicije Abdelwahid Namran.

Jemenski šitski pobunjenici Husi su u petka objavili da su raspustili jemenski parlament i uspostavili petočlano predsjedničko vijeće, koje će formirati prelaznu vladu koja bi vladala narednih pet godina,

U izjavi za jemensku televiziju, pobunjenici su kazali da će uspostaviti Nacionalno vijeće koje će biti sastavljeno od 551 člana.

Husi su prethodno najavili formiranje novog predsjedničkog vijeća u skladu sa Ustavnom deklaracijom te zemlje.

Pobunjenici su se iz sjevernog uporišta Saade preselili u glavni grad Jemena Sanu u septembru prošle godine.

Tražili su jače politčko partnerstvo u vođenju zemlje.

Krajnji rok

Husi su 22. januara zauzeli predsjedničku palatu i glavne zgrade Vlade, kako bi natjerali predsjednika Jemena Abd Rabbuh Mansur Hadija i njegove ministre da odstupe sa funkcija.

Pobunjenici su zarobili Hadija i njegove ministre i dali krajnji rok do kada jemenske političke stranke moraju naći odogovor na koji način se Jemen mora razvijati u budućnosti ili će oni u suprotnom sami djelovati.

Po jemenskom zakonu, samo predsjednik te države može mijenjati i primjenjivati Ustavnu deklaraciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije