Danas počinje deveti Sarajevo Business Forum

U Vijećnici je sinoć za učesnike SBF-a i goste bilo upriličeno svečano otvaranje foruma (Fena)

Direktor BBI Banke Amer Bukvić i predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) Bandar M. H. Hajjar danas će zvanično otvoriti deveti Sarajevo Business Forum, koji će trajati dva dana.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu će, između ostalih, govoriti: predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek, te potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Značaj SBF-a za razvoj regije prepoznali su guverner državnog saudijskog investicijskog fonda (Saudi Arabian General Investment Authority – SAGIA) Ibrahim Al Omar, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, šef Delegacije Evropske Unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, predsjednica Poslovne škole Bled (IEDC) iz Slovenije Danica Purg, kao i mnogi drugi predstavnici političke i biznis scene iz svijeta i regiona, koji će učestvovati na Forumu.

Podržavajući napore zemalja regije da unaprijede svoje ekonomije i budu ravnopravni partneri u ekonomskoj razmjeni sa zemljama članicama Evropske unije, svoj dolazak na SBF potvrdili su i predsjednica žena Evropske narodne partije i bivša predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack, izvršni direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber, direktorica za zapadni Balkan u EBRD-u Zsuzsanna Hargitai, te Guido Clary iz Evropske investicione banke.

Investiranje u regiju

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u regiju, na poziv organizatora odazvale su se i delegacije iz Indonezije na čelu s ministrom za ruralna područja i prostorno planiranje Dr. Sofyan A. Djalil, delegacija iz Omana koju predvodi direktor za investicije Državnog fonda rezervi Mulham Al Jarf, te predstavnici nekoliko evropskih država, SAD-a, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Malezije, Turske, Japana, Pakistana i drugih.

Organizatori će ove godine ugostiti i brojne stručnjake iz oblasti turizma i informacionih tehnologija, te vrhunske sportiste među kojima su bivši svjetski prvak u boksu Adnan Ćatić, alias Felix Sturm, i aktuelni selektor seniorske reprezentacije BiH Robert Prosinečki.

Izvor: Agencije