Danas predsjednička inauguracija Recepa Tayyipa Erdogana

Ceremoniji inauguracije predsjednika Turske prisustvovat će oko 40 šefova stranih država i vlada (EPA)

Recep Tayyip Erdogan će u ponedjeljak položiti zakletvu kao predsjednik Turske, nakon što je prije dvije sedmicee ponovo izabran na taj položaj.

Ceremoniji inauguracije predsjednika Turske prisustvovat će oko 40 šefova stranih država i vlada.

Poslije polaganja zakletve u Parlamentu, Erdogan će goste primiti u predsedničkoj palati, gdje će dati prve izjave za javnost i gdje će, također, objaviti sastav svog kabineta.

Erdoganovim stupanjem na dužnost, na petogodišnji mandat, na snagu stupa i novi politički sistem u Turskoj, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, kojim se predsjedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

Jak utjecaj na zapadni Balkan

Erdoganova Turska znatno utječe na odnose u regijiu, ublažavajući napetosti između prijestonica zapadnog Balkana i podstičući njihovo infrastrukturno povezivanje.

“Specifična težina” Turske može se sagledati kroz podatak da ima oko 80 miliona stanovnika, površinu skoro kao Francuska i Velika Britanija zajedno i izuzetan geopoliotički položaj.

Turska je članica NATO-a, kao i kandidat za Evropsku uniju, ali taj process traje gotovo dva desetljeća.

Sve su to razlozi što mnogi, prije svega na Zapadu, uz zamjerke na široka ovlaštenja koja Erdogan sada ima, i na to što su izbori održani u uslovima vanrednog stanja, uvedenog poslije neuspjelog pokušaja državnog udara 2016. godine, nastoje u tim kritikama ne otići predaleko.

Ukida se vanredno stanje

Erdogan se prošle sedmice saglasio s koalicijskim partnerom Devletom Bahcelijem da se više ne produžava vanredno stanje u zemlji, nakon što istekne tromjesečni produžetak u julu.

Vanredno stanje uvedeno je nakon pokušaja državnog udara u julu 2016. godine i nakon toga bilo je produžavano svaka tri mjeseca.

Erdogan je u predizbornoj kampanji najavio da će ukinuti vanredno stanje u slučaju izborne pobjede na predsjedničkim izborima.

Izvor: Agencije