Danas saslušanje Jean-Marieja Le Pena u Sudu EU-a

Le Pen tvrdi da su plinske komore za vrijeme nacizma 'samo detalj' iz Drugog svjetskog rata. (EPA)

Osnivač francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Jean-Marie Le Pen danas će biti saslušan u Sudu Evropske unije u Luxembourgu zbog sumnje na fiktivno zapošljavanje dok je bio zastupnik Evropskog parlamenta.

Pozivajući se na izvore bliske Le Penu, list Ouest France prenio je da će se osnivač Nacionalnog fronta izjasniti da nije kriv za optužbe prema kojima bi Evropskom parlamentu trebao vratiti 320.000 eura zbog fiktivnog zapošljavanja članova stranke.

Prema navodima Evropskog parlamenta, Le Pen je od 2009. do 2014. fiktivno zaposlio člana stranke Jean-Françoisa Jalkha, koji je novac potrošio u stranačke svrhe, prenosi Beta.

Povrat novca

Parlament je već vratio dio novca tako što Le Penu nije uplaćivao cijelu zaradu, odnosno smanjio mu plaću sa 6.200 eura na 3.100 eura dok je bio zastupnik.

List podsjeća na “ironiju cijele priče” jer je Jaklh, kome je Le Pen pomogao u stranačkoj karijeri, bio u odboru za njegovo isključenje iz Nacionalnog fronta u augustu 2015.

Le Pen, koji je u junu napunio 89 godina, vodio je stranku gotovo 40 godina, nakon čega je 2011. predsjedničko mjesto ustupio svojoj kćerki Marine Le Pen.

Ona ga je potom izbacila iz Nacionalnog fronta zbog ponavljanja antisemitskog stava da su plinske komore za vrijeme nacizma “samo detalj” iz Drugog svjetskog rata.

Le Penovi stavovi

Le Pen se generalno protivi Evropskoj uniji i usredsređuje se na francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za ograničeno doseljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzuru kulture, uvođenje smrtne kazne i euroskepticizam.

On i njegova kćerka bili su kandidati na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Le Pen je i počasni građanin Zemuna.

Izvor: Agencije