Dani kada su mađarski vojnici ubili 1.300 Novosađana

Brojne delegacije i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije prisustvovali su obilježavanju godišnjice (Anadolija)

Na Keju žrtava racije, kod spomenika “Porodica” u Novom Sadu, danas je obilježena 74. godišnjica Novosadske racije, jedne od najvećih tragedija u historiji vojvođanske prijestonice, kada je u akcijama mađarske fašističke vojske od 21. do 23. januara 1942. godine pobijeno i bačeno pod led više od 1.300 Novosađana, mahom Srba, Jevreja i Roma.

“Dani kada su fašisti 1942. godine ubili i pod led bacili više hiljada Novosađana, tuga je koju naš grad večno nosi sa sobom, i svi mi. U našem Dunavu ostale su čitave generacije, ostao je čitav jedan grad. Bili su to najcrnji i najkrvaviji dani u kojima su stradali Srbi, Jevreji, Romi, krivi u nečijim bolesnim umovima samo zato što su pripadali drugom narodu, drugoj veri”, rekao je novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, prenosi Anadolija.

Pokušaji zločina i zla

On je dodao da su strašni januarski dani pokazali da “jedino zajedno, jedino složno i jedino u miru možemo biti brana svakom pokušaju zločina i zla”.

“Naše dostojanstveno sećanje nije nikada, i neće nikada priznati osvetu i netrpeljivost prema drugačijem”, zaključio je Vučević.

Obilježavanje godišnjice Novosadske racije organizovali su Grad Novi Sad, Jevrejska općina Novi Sad i Eparhija Bačka, a u okviru programa nastupio je hor Saborne crkve „Sveti Georgije“, pomen Srpske pravoslavne crkve održao je vladika jegarski gospodin Jeronim, uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona, zatim je nastupio hor „Hašira“ i održan komemorativni obred Jevrejske zajednice, dok je pomen govor održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel.

Brojne delegacije i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije položili su vijence na spomenik „Porodica“, i spustili vijenac u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Republike Srbije.

Izvor: Agencije