Danska diže ogradu prema Njemačkoj

Ograda kojom će se Danska štititi od upada divljih svinja bit će duga 70 kilometara (EPA)

Danska je objavila da će izgraditi 70 kilometara dugu ogradu na njemačkoj granici radi obrane od divljih svinja koje mogu prenijeti smrtonosnu infekciju afričke svinjske gripe na farme te ugroziti svinjogojsku industriju u zemlji, prenosi Reuters.

Iako u Danskoj nije zabilježen niti jedan slučaj, širenje bolesti u istočnoj Europi izazvalo je zabrinutost u zemlji koja izvozom svinja zaradi 5,5 milijardi dolara godišnje.

Virus, koji izaziva afričku svinjsku gripu, bezopasan je za ljude i ostale životinje, ali za divlje svinje i farme svinja bolest je smrtonosna u gotovo svim slučajevima unutar deset dana.

Ne postoji cjepivo protiv afričke svinjske gripe.

Bolest se približila Danskoj

Ako bi bolest izbila u Danskoj, prekinuo bi se na neko vrijeme cjelokupan izvoz prema neeuropskim zemljama, dok bi za druge članice EU-a bio blokiran samo izvoz iz pogođenog područja u Danskoj, objasnila je vlada.

Prema vladinim podacima, bolest postoji u Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Estoniji, Latviji i Litvi, a nedavno se približila Danskoj.

Sporazum između vlade i njezina saveznika Danske narodne stranke, s kojom zajedno drži parlamentarnu većinu, također uključuje veće kazne za ilegalne uvoze hrane i propuste u ispravnom čišćenju vozila za prijevoz životinja.

Izvor: Agencije