Danska imenuje prvog ‘digitalnog ambasadora’ na svijetu

Google, Apple, IBM i Microsoft utječu na Dansku koliko i druge nacije, rekao je ministar vanjskih poslova (EPA)

Danska će postati prva zemlja na svijetu koja će imenovati ‘digitalnog ambasadora’ koji će raditi na izgradnji veza sa globalnim tehnološkim gigantima, najavio je ministar vanjskih poslova ove zemlje.

“Ove kompanije su postale neka vrsta novih nacija”, objašnjava odluku ministar Anders Samuelsen.

Dodao je da ta inicijativa dolazi zbog rastućeg utjecaja tehnološkog sektora na dansku ekonomiju te istaknuo da su Google, Apple, IBM i Microsoft “kompanije koje utječu na Dansku koliko i druge nacije, što je nova stvarnost”.

Samuelsen je naveo nedavni izvještaj Financial Timesa koji pokazuje da je tržišna vrijednost Applea i Googlea toliko velika da bi ove korporacije, ukoliko bi bile države, trebale imati mjesto na samitu zemalja G20, svjetski najjačih ekonomija. 

Investicije Facebooka i Applea

Kako je rekao, nova funkcija ne znači da će Danska okrenuti leđa tradicionalnoj diplomatiji. 

“Naravno da moramo održavati stare načine odnosa sa drugim zemljama. Međutim, moramo imati i odnose sa kompanijama koje utječu na nas.”

Cilj novog imenovanja je dovesti i zemju na čelo tehnološkog razvoja, ali i učiniti Dansku zanimljiviju za investitore. 

Facebook i Apple su već najavili da će otvoriti centre u ovoj zemlji, koji će stvoriti stotine novih radnih mjesta i donijeti milionske investicije, navode danski mediji. 

“Iako strane kompanije čine samo jedan posto svih firmi u Danskoj, one stvaraju nekih 20 posto radnih mjesta”, rekao je Samuelsen. 

Izvor: Agencije