Danska korak bliže priznavanju Palestine

Od ukupno 193 države, Palestinu kao državu do sada je priznalo 135 država (Getty Images)

Pojedini zvaničnici Vlade Danske svojim izjavama su nagovijestili da bi Danska uskoro mogla priznati Palestinu kao nezavisnu državu.

Parlament Danske je ranije odbacio prijedlog ljevičarskih partija u zemlji kojim se tražilo priznavanje Palestine.

Uprkos tome, danski ministar vanjskih poslova Martin Lidegaard je izjavio da je Danska korak bliže priznavanju palestinske države, prenosi Anadolija.

Kako piše list The Local, Lidegaard je istakao kako je Danska spremna da prizna Palestinu, čak i bez postizanja dvodržavnog rješenja.

“Mi imamo isti stav kao i mnoge druge zemlje koje smatraju da je ovo vrlo važna odluka. Ne mislimo da će se to desiti sada, ali isto tako ne mislimo da trebamo čekati dok se ne završi mirovni proces”, rekao je Lidegaard za danske medije.

Nakon toga, na svom Twitter profilu je napisao kako “podržava” priznavanje Palestine, ali samo “kada se time može doprinijeti miru”.

Organizacija ActionAid Denmark u četvrtak je predala peticiju s 35.000 potpisa pozivajući Dansku da prizna Palestinu.

Evropske inicijative

Francuski senat je u četvrtak prihvatio nacrt odluke kojim se od Vlade te evropske države traži da prizna Palestinu kao državu.

Nakon što je početkom mjeseca Narodna skupština Francuske izglasala nacrt prijedloga Vladi da se Palestina prizna kao država, o istom nacrtu jučer su se izjasnili i zastupnici Senata.

O nacrtu odluke za priznavanje Palestine kao države razgovaralo se i u Evropskom parlamentu, a na glasanje će se iznijeti tokom ovog mjeseca.

Zastupnici Irskog parlamenta složili su se u srijedu da od svoje Vlade zatraže priznanje palestinske države.

Prijedlog Irskog parlamenta, koji nije obavezujući, traži od Vlade “službeno priznanje palestinske države na osnovu granica iz 1967. i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, kako je predviđeno rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Prošlog mjeseca, Švedska je priznala Palestinu kao državu, a nakon nje su i Velika Britanija i Irska donijele neobavezujeće odluke o priznanju te države.

Španski parlament je, također, donio rezoluciju o usvajanju prijedloga o priznanju Palestine, a u Holandskom parlamentu je počela rasprava o priznanju Palestine kao države.

Od ukupno 193 države, Palestinu kao državu do sada je priznalo 135 država.

Izvor: Agencije