Danska podiže ogradu prema Njemačkoj

Izvoz svinjetine iz Danske, vrijedan 1,6 milijardi dolara u zemlje Evropske unije godišnje, mogao biti ugrožen (EPA)

Danska će podići ogradu dugačku 70 kilometra uz granicu sa Nemačkom, kako bi zaustavila divlje svinje, u nadi da će time zaustaviti širenje svinjske groznice, koja može da ugrozi oseljitvu proizvodnju svinjskog mesa u toj zemlji.

Danska Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da je odobrila plan za izgradnju ograde, koje će biti visoka 1,5 metara i počeće naredne godine, preneo je AP.

Poslanici su odobrili izgradnju ograde u junu, pored drugih mera, koje imaju za cilj zaustavljanje širenja afričke svinjske groznice, koja je primećena u Evropskoj uniji, uglavnom na Baltiku, u Poljskoj i Rumuniji.

Ograda od 600.000 evra

Kritičari ove ideje navode da će ograda, koja će koštati 4,5 miliona kruna (oko 603.000 evra), ugroziti divlje životinje i da je to simbolički gest koji se bavi uglavnom nepostojećim problemom.

Ministar ekologije Jacob Eleman-Jensen izjavio je u junu da bi izvoz danske svinjetine, koji vredi 1,6 milijardi dolara u zemlje EU-a godišnje, mogao da bude ugrožen.

Ukupan izvoz danske svinjetine u 2016. godini vredeo je 4,55 milijardi dolara.

Za razliku od svinjskog gripa, afrička svinjska groznica ne utiče na ljude, ali je smrtonosna za domaće životinje i divlje svinje, pa nanosi velike gubitke poljoprivrednim proizvođačima.

Izvor: Agencije