Danska policija traži registraciju izbjeglica

Danska je spremna prihvatiti 100 izbjeglica iz Njemačke, kažu danske vlasti (EPA)

Najmanje 150 izbjeglica koji kroz Dansku pješke idu prema granici sa Švedskom, poznatoj po blažim kriterijima za dobivanje azila, pristali su tokom noći da budu odvedeni u policijske postaje da bi bili registrirani, a kako to propisuju pravila Europske unije.

Ti ljudi pripadaju većoj skupini od 300-ak izbjeglica, koji su prethodno trajektom stigli na jug Danske iz smjera Njemačke, prenijela je agencija AFP.

Jedan od izbjeglica se, međutim, sukobio s policijom kada su odlučili pobjeći kako im ne bi uzeli otiske prstiju, zbog straha da bi u tom slučaju bili registrirani kao tražitelji azila u Danskoj i ne bi mogli otići u Švedsku, gde mnogi kažu da imaju obitelji.

Danska policija je priopćila kako je, u međuvremenu, 150 izbjeglica počelo hodati prema Švedskoj, do koje izbjeglice obično stižu vlakom preko mosta Oresund, koji povezuje Kopenhagen i švedski grad Malmo. Taj most inače nije otvoren za pješake.

Policija je priopćila kako želi riješiti tu situaciju “dijalogom”, pa su nakon višesatnih pregovora većina onih koji su pješačili do mosta konačno pristali ukrcati se u autobuse koji će ih odvesti do policijske postaje.

Danski premijer Lars Lokke Rasmussen je potvrdio kako je u njegovu zemlju u prethodna 24 sata stiglo približno 400 izbjeglica i da nikom od njih neće biti dozvoljeno da nastave putovanje za Švedsku.

“Ne možemo ignorirati svoje obaveze i poslati ih u Švedsku bez pristanka te zemlje, zato što bi u tom slučaju radili ono što i mnoge druge zemlje, a to je razlog zašto je europski izbjeglički sustav pod tako velikim pritiskom”, istaknuo je Rasmussen.

Dodao je i da je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel poručio kako je Danska spremna prihvatiti 100 izbjeglica iz Njemačke, “imajući u vidu veoma posebnu situaciju u kojoj su se našli Njemačka i Europa”.

Njemački desničari protiv azila

U međuvremenu je desničarska oporbena stranka Alternativa za Njemačku (AfD) priopćila da bi Njemačka trebala zatvoriti svoje granice za tražitelje azila koji žele ući preko sigurnih trećih zemalja, kao i ponovno uspostaviti granične kontrole kako bi zaustavila rekordni priljev izbjeglica.

Njemačka, najveće i najbogatije europsko gospodarstvo s relativno liberalnim zakonima o azilu i velikodušnim beneficijama, očekuje približno 800.000 tražitelja azila ove godine, što je otprilike jedan posto njezinog stanovništva i daleko najveći broj s kojim je suočena neka od članica EU-a zahvaćenih valom izbjeglica ove godine.

AfD, koja u ispitivanjima javnog mišljenja ima između tri i 4,5 posto potpore, izdala je program u kojemu se navodi da “pravo traženja azila u Njemačkoj treba ukinuti”.

Kako bi se “kaos oko azila stavio pod kontrolu”, u prijedlogu AfD-a se kaže da bi tražitelji azila svoje zahtjeve morali podnositi u njemačkim veleposlanstvima u zemljama porijekla ili institucijama EU-a ili UN-a.

Ako rat ili druge okolnosti to onemogućuju, onda bi morali ići u njemačko veleposlanstvo u susjednoj zemlji. Bilo kakav pokušaj traženja azila na njemačkim granicama treba biti odbijen i treba im uskratiti ulazak, kaže AfD.

Njemačka vlada pozdravila je izbjeglice i dopušta Sirijcima da traže azil bez obzira gdje su ušli u EU, stavljajući van snage normalne postupke i ubrzavajući priljev izbjeglica na zapad i sjever s rubova Unije.

Izbjeglice se vratile u mađarski kamp

Najkritičnija situacija i dalje je u Mađarskoj, gdje je skupina izbjeglica, koja je probila policijsku blokadu kod grada Baja, na jugu države, i krenula pješke prema Budimpešti, ipak zaustavljena i pristala autobusima se vratiti u Prihvatni centar Roszke, nedaleko granice sa Srbijom, prenosi Mađarska televizija M1.

Prethodno je mađarska policija uspjela uvjeriti dio izbjeglica da se vrate autobusima u centar za registraciju, dok je njih 70 do 80 odbilo ući u autobuse i posjedalo na cestu, nekih 160 kilometara od Budimpešte.

Zbog toga je nekoliko sati za promet bila zatvorena autocesta M5, koja od Horgoša na jugu vodi ka Budimpešti.

Izbjeglice koje je zaustavila policija, a u skupini su bile obitelji s malom djecom, nisu se željeli registrirati već su krenuli pješke prema glavnom mađarskom gradu uz povike “Budimpešta, Budimpešta” i “Sloboda, sloboda”.

Dio njih policija je uvjerila da se, zbog hladnoće, ipak upute u kamp. Kasnije su se i ostali pristali vratiti.

Izvor: Agencije