Danska premijerka priznala poraz na izborima

Opozicija, koju čine Liberalna stranka Larsa Lokkea Rassmusena i Danska narodna partija, osvojila je većinu mjesta u parlamentu (EPA)

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt priznala je poraz na parlamentarnim izborima i poručila da će se povući sa mjesta lidera Socijaldemokratske stranke.

Izbori u Danskoj su uz tijesnu borbu održani jučer.

Opozicija desnog centra u Danskoj pobijedila je na parlamentarnim izborima, objavili su danski mediji.

Reuters napominje da još uvek nisu prebrojani glasovi dvije bivše danske kolonije, Farskih ostrva i Grenlanda, koje zajedno nose četiri mjesta u parlamentu.

Opozicija, koju čine Liberalna stranka Larsa Lokkea Rassmusena i Danska narodna partija, osvojila je 90 mjesta u parlamentu.

Partije lijevog centra, koju predvodi premijerka Helle Thorning-Schmidt, osvojile su 85 mjesta, od ukupno 179 mjesta u Danskom parlamentu.

“Kako trenutno stvari stoje, izgubili smo izbore”, rekao je istaknuti član vladajuće Socijaldemokratske stranke Karsten Hansen.

Razilženja u socijalnoj i ekonomskoj politici

Danska je poznata po politici konsenzusa odnosno širokog dogovora o tome kojim putem zemlja treba ići, ali političari se ipak ne slažu o nekim pitanjima, poput dalje ekonomske politike, socijalnih davanja i načina kontrole imigracija.

Izvor: Agencije