Danska usvojila kontroverzni paket mjera o izbjeglicama

Paket mjera o izbjeglicama usvojen uprkos kritikama međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava (EPA)

Danski parlament danas je usvojio paket mjera koje bi trebalo da odvrate izbjeglice od traženja azila u toj zemlji, a jedna od mjera predviđa oduzimanje vrijednih predmeta ili novca od izbjeglica kako bi se platili troškovi njihovog izdržavanja.

Taj paket mjera je usvojen uprkos kritikama međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, prenio je Reuters.

Mjere je u parlamentu Danske podržala uvjerljiva većina poslanika.

Na danskoj političkoj sceni je u posljednje vrijeme došlo do pomjeranja udesno, zahvaljujući popularnosti anti-migracione Danske narodne partije, ocjenjuje Reuters.

Nacisti i Jevreji

Novousvojeni paket mjera omogućava danskim vlastima da oduzmu od tražilaca azila novac preko iznosa od 1.340 eura koliko je dozvoljeno da unesu u zemlju, kao i pojedinačne predmete od vrijednosti koja prelazi taj iznos.

Od toga bi izuzete bile burme, kao i drugi predmeti od sentimentalne vrijednosti, kao što su vjeridbeni prsteni, porodični portreti i medalje.

Pravni stručnjaci su, međutim, negodovali zbog mjera koje otežavaju okupljanja članova porodica i dobijanje dozvole za boravak.

Kopenhagen želi da poveća period čekanja za izbjeglice pre nego što mogu da prijave dolazak članova porodice s jedne na tri godine.

Prijedlog zakona je osudio je UNHCR, koji strahuje da će on podstaći ksenofobiju, kao i brojne druge organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok su svjetski mediji taj plan uporedili sa praksom nacista iz Drugog svjetskog rata da od Jevreja uzimaju zlato i druge vrijedne predmete.

Izvor: Agencije