Danska vratila prve izbjeglice u Njemačku

Danska je najavila da će uskoro uslijediti i nove deportacije (EPA)

Danska je poslala prvu grupu izbjeglica pristiglih iz Njemačke natrag u tu zemlju, saopćila je danska policija, a očekuje se da će uskoro uslijediti nove deportacije.

“To su ljudi koji nisu željeli da traže azil u Danskoj i stoga se ovdje nalaze ilegalno. Oni su deportirani i zabranjen im je ponovni ulazak u Dansku u naredne dvije godine”, saopćila je policija južne Danske, a prenijela agencija AFP.

“Ovo je bila tek prva grupa izbjeglica, a nove deportacije će uslijediti nakon što budu procesuirani slučajevi novih izbjeglica”, navela je policija, dodajući da su deportirani natrag u Njemačku autobusom.

Većina želi u Švedsku

Prema podacima danskih vlasti, u tu zemlju je od nedjelje stiglo više od osam stotina izbjeglica, ali je samo mali broj njih podnio zahtjev za azil, jer većina želi da otputuje dalje za Švedsku, koja je poznata po svojim blažim kriterijima za dobijanje azila, prenose agencije.

Švedska je postala najprimamljivija destinacija za izbjeglice zato što svim tražiocima azila iz Sirije daju dozvole stalnog boravka, dok je Danska pokušala da smanji priliv izbjeglica tako što izdaje samo privremene dozvole boravka, odgađa spajanje porodica i smanjila je socijalnu pomoć za novopridošle izbjeglice.

Izvor: Agencije