Dao ostavku, a ministar ga smijenio

Voća je ustvrdio da se i radnici AZO-a protive prelasku u luksuzne prostore Zagrebtowera zbog skupoće (Željko Lukuni? / Pixsell)

Dosadašnji ravnatelj hrvatske Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Neven Voća u ponedjeljak je podnio ostavku, jer ne želi AZO preseliti u nove urede u Zagrebtoweru, no istodobno ga je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović smijenio po hitnom postupku.

Ravnatelj AZO-a razriješen je 20. travnja, a razrješenje nastupa odmah, prenosi Hina. 

Razlog je nepoštivanje odluke Upravnog vijeća AZO-a o sklapanju podzakupa za nove urede u Zagrebtoweru u Radničkoj 80 u Zagrebu, čime je doveo u pitanje svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima, stoji u priopćenju Zmajlovićeva ministarstva koje Voću optužuje da je proračunu uzrokovao dodatni i nepotrebni trošak u iznosu od 150.000 do 250.000 kuna (19,8 do 33 tisuće eura).

Odbio potpisati ugovor

Voća je pak na konferenciji za novinare ustvrdio kako je odbio potpisati ugovor, jer je financijski štetan za AZO i to je potkrijepio podacima po kojima bi preseljenje na novu lokaciju stajalo oko 678.000 kuna (89,6 tisuća eura), više od ostanka na sadašnje dvije lokacije.

“I to za svega 134 četvorna metra više, što je 13,11 posto dodatnog prostora u odnosu na sadašnji”, dodao je Voća.

Ustvrdio je kako se i radnici AZO-a protive prelasku u luksuzne prostore Zagrebtowera zbog skupoće i nepotrebnog opterećenja državnog proračuna, kao i neizvjesnosti u vezi ugovora o podzakupu s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode na pet godina te s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na tri godine.

“Tražio sam ispravnu i transparentnu proceduru i zbog toga se na mene radio pritisak”, rekao je i upitao zašto Državni ured za upravljanje državnom imovinom nije odgovorio na pitanja može li AZO potpisati ugovor o podzakupu s Ministarstvom i zašto se ne žele izmijeniti uočene pogreške kod urudžbenog broja.

Na optužbe ministra Zmajlovića da je odgovoran za štetu jer se već mjesecima plaća najam u Zagrebtoweru za prostore koji se ne koriste, Voća je odgovorio da je lani u srpnju Zmajlović potpisao “tajni ugovor sa Zagrebtowerom”, a Agencija je u to bila uključena tek u prosincu kada je dobila zadatak prikupiti potrebne dokumente za preseljenje.

‘Moj osobni stav’

Osim toga, bili su primorani sudjelovati u adaptaciji sedmog kata i troškovima izrade WC-a budući da je na katu bio samo jedan WC na 70 zaposlenih što bi, smatra, trebalo biti na teret Zagrebtowera.

“Doista mi je nejasno otkud Zmajloviću uopće ideja da meni ili Agenciji nametne trošak dosadašnjeg najma prostora u Zargebtoweru”, kaže Voća.

Odbijanje preseljenja, rekao je Voća, “nije političko pitanje nego moj osobni stav i stav Agencije jer ne želimo da građani snose nepotreban trošak”. 

Hrvatski mediji u više su navrata pisali o navodno nepovoljnim cijenama preseljenja ureda u Zagrebtower.

Izvor: Al Jazeera i agencije