Darmanović: Za Podgoricu je granica s Kosovom završena

Srđan Darmanović: Ne želimo pravitiv pritisak da Parlament Kosova nađe formulu po kojoj će ovaj dokument ratificirati (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ponovio je u ponedjeljak kako je za zvaničnu Podgoricu završeno pitanje granice s Kosovom.

Komentirajući stav kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da je međunarodna arbitraža rješenje za demarkaciju granice s Crnom Gorom, Darmanović je novinarima u Podgorici rekao kako je za arbitražu potrebna saglasnost obje strane.

On je podsjetio kako je s Kosovom potpisan ugovor koji je crnogorska Skupština ratificirala, “kao što to nalažu običaji i pravila međunarodnog prava i dobri odnosi među zemljama”.

“Za nas je to gotova stvar. Nije mi poznato da je Crna Gora ikada poništila ratifikovani međunarodni ugovor, tako da se to neće desiti ni ovog puta“, kazao je Darmanović nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Rumunije Teodorom Melescanuom.

Ugovor o razgraničenju

On je dodao kako je crnogorska vlast strpljiva da sačeka pozitivan razvoj događaja na Kosovu.

“Ne želimo da pravimo nikakav pritisak kada će doći to toga da kosovski Parlament nađe formulu po kojoj će ovaj međunarodni dokument ratifikovati”, izjavio je crnogorski ministar inostranih poslova.

Darmanović je napomenuo kako identičan stav sa zvaničnom Podgoricom po pitanju granice s Kosovom dijele i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Crna Gora i Kosovo su ugovor o razgraničenju potpisale u augustu 2015. godine u Beču.

Skupština Crne Gore je taj ugovor ratificirala, a osporavao ga je dio nekadašnje kosovske opozicije, s današnjim premijerom Haradinajem na čelu.

Poruke SAD-a i EU-a

Oni smatraju kako je Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije, zbog čega traže novu ekspertizu.

Evropska unija i SAD su u više navrata poručili Prištini kako je potvrđivanje ugovora o demarkaciji s Crnom Gorom “neophodno” za dalji proces integracija.

Iz EU-a uvjetuju Prištinu viznom liberalizacijom koju neće otvoriti za kosovske građane dok Kosovo ne verificira sporazum o granici.

Izvor: Agencije