Dat znak za gradnju hidroelektrane na Sani

Otkrivena je ploča, kao znak za početak radova na gradnji male hidroelektrane Medna na rijeci Sani, u blizini Mrkonjić Grada.

Ugovor o koncesiji potpisan je prije osam godina, ali su aktivisti za zaštitu okoliša tražili njegov raskid.

Tužili su mjerodavna ministarstva, jer je gradnja predviđena na izvoru jedne od najčistijih rijeka.

Mjesto za izgradnju male hidroelektrane Medna je označeno. Investitori kažu da će uložiti 20 miliona eura.

“Tehnički 5 megawata snage. Za one, koji nemaju osjećaj u industriji, pet-šest hiljada kuća može ovom snagom obezbijediti”, govori Anton Papež iz slovenske kompanije Interenergo.

Zainteresirani mještani

Obilježavanje početka gradnje zainteresiralo je i mještane. Došao je i Lazo Perić, koji zna da će mala hidroelektrana biti par kilometara od njegove kuće.

“Što se tiče toga, nemam protiv ništa. Volim da se izgrađuje, da imamo, da se naš narod zapošljava”, kaže Perić.

Poslu se nadaju svi. Ipak, ne znaju mnogo o tome kako će rad hidroelektrane utjecati na njihovo selo i rijeku Sanu.

Aktiviste koji se bave zaštitom životne sredine, brine izgradnja male hidroelektrane na ovoj lokaciji.

“Entitetskim prostornim planom predviđeno je da ovo područje bude park prirode, a Uredbom entitetske Vlade o kvaliteti i kategorizaciji voda, rijeka Sana uvrštena je u prvu, najvišu kategoriju”, izvještava Ljiljana Smiljanić, reporterka Al Jazeere.

Dvadeset dvije nevladine organizacije ujedinile su se u Koaliciju za Sanu. Godinama traže da Vlada raskine ugovor o izgradnji ove male hidroelektrane.

‘Jedinstvena rijeka’

“Rijeka Sana je jedinstvena rijeka. Već nekoliko puta smo ukazivali na to. I NVO i struka. Mi svakako nećemo zaustaviti naše aktivnosti na ovome. Smatramo da jednostavno do izgradnje ove MHE ne smije da dođe”, ističe Nataša Crnković, aktivistica Centra za zaštitu životne sredine iz Banje Luke.

Na sudu su i dalje tužba za dodjelu ekološke dozvole i dijela građevinske dozvole. Ipak, iz Vlade entiteta Republika Srpska poručuju da to nije prepreka za gradnju.

“Koliko ja imam informacija, sve su prepreke prevaziđene, da ovaj projekat neće uticati na životnu sredinu, da su nađena izuzetna tehnička rješenja”, uvjeren je Željko Kovačević, ministar energetike RS-a.

Investitor također tvrdi da su projekt prilagodili tako da minimalno utječe na životnu sredinu.

Pojašnjavaju da hidroelektrana neće uzimati vodu direktno iz rijeke, već putem tunela dugog dva kilometra, koji također treba izgraditi.

Izvor: Al Jazeera