Daul: Zapadni Balkan treba pomirenje i mir

Ako ne radimo na pomirenju, doći će do rata u regiji, poručio je Joseph Daul (EPA)

Pomirenje i mir na zapadnom Balkanu su neophodni, poručio je predsjednik Evropske narodne partije – EPP Joseph Daul.

On je to rekao na konferenciji “EU – zapadni Balkan: Kako izgraditi zajedničku budućnost?”, koju je EPP, kao najveća i najsnažnija grupacija evropskih političkih partija, organizirala 16. oktobra u Briselu.

Daul je, u obraćanju predstavnicima porodice EPP-a iz zemalja EU-a i sa zapadnog Balkana, pozvao sve političke lidere da na zapadnom Balkanu primijene riječi o pomirenju koje je jedan od osnivača EU-a Robert Schumann napisao povodom pomirenja u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

“U pomirenju ne postoje pobijeđeni, niti pobjednici, potrebno je da svako nađe svoju ravnotežu i da se preuzme politička odgovornost za mir. Ako ne radimo na pomirenju, doći će do rata u regiji”, poručio je Daul sa tog skupa, prenijeli su Tanjugu izvori u EPP-u.

Evropska perspketiva Balkana

On je pozvao na prekograničnu saradnju, ali i na poštovanje granica u regiji, kako bi se izbjegli novi konflikti.

Grupa EPP-a dala je na konferenciji punu podršku zapadnom Balkanu i integracijima zemlja regije u EU te istovremeno ukazala, kako je Tanjugu rečeno u EPP-u, da su vladavina para, nezavisno pravosuđe, borba protiv korupcije i slobodni mediji principi koji jednako važe kako za članice EU-a, tako i za zemlje zapadnog Balkana.

Predsjednik grupe EPP-a u Evropskom parlamentu Manfred Weber kaže da je EPP nastavio pomagati regiju zapadnog Balkana na putu integracija u EU, kao i da je stalno održavao fokus u EU na pitanjima važanim za regiju.

”Nema sumnje i svima je jasno da postoji EU perspektiva kada je zapadni Balkan u pitanju. EU istovremeno mora biti kredibilan partner u tom procesu. Više ćemo postići ako budemo konkretni”, poručio je on.

Weber kaže da je konkretan napredak na terenu, u smislu poboljšanja svakodnevnog života ljudi na Balkanu, kroz infrastrukturne projekte i povezivanja, najbolji način da se zapadni Balkan približi EU.

Potpredsjednik EPP grupe, zadužen za politiku proširenja, Andrej Kovačev ponovio je da je cilj EPP-a da podrži napore zapadnog Balkana u procesu EU integracija.

Ekonomski problemi i korupcija

On je pozvao na intenziviranje procesa integracije regije, koji se, prema njegovim riječima, može postići uz postojanje političke volje, jasne perspektive, ali na prvom mjestu upravo zbog želje građana regije da budu dio EU-a.

Kovačev je naveo, kako je prenijeto Tanjugu, da postoje pozitivni signali u regiji, kao što su dogovori između Skoplja i Sofije, Skoplja i Atine, kao i da se EPP nada napretku u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, koji se odvija pod pokroviteljstvom EU-a.

Istovremeno, Kovačev je ocijenio da su neke zemlje regije spore kada je riječ o napretku u oblasti vladavine prava, da i dalje postoje ekonomski problemi, korupcija, kao i etnički sukobi među pojedinim zajednicama na zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije