David Hearst: Mohamed bin Salman je kockar koji gubi

Mohamed bin Salman, Saudijska Arabija, Prijestolonasljednik, Princ
Autor navodi da se nastavljaju hapšenja i represija, što dokazuje da je Bin Salman svjestan kolika mu opasnost prijeti (Reuters)

David Hearst, urednik portala Middle East Eye, opisao je saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana kao kockara koji gubi. Prinčevi planovi počinju blijediti u pustinji zbog sve većih problema sa kojima se suočava unutar države te problema koje ima njegov glavni patron, američki predsjednik Donald Trump, kaže Hearst.

U svom tekstu objavljenom na britanskom portalu Middle East Eye, Hearst kaže da se balon raspršio i da veliki projekti Mohameda bin Salmana iščezavaju jedan za drugim u pustinji, a sa njima i ambiciozne tvrdnje o reformi desetljeća korupcije i diverzifikaciji ekonomije koja ovisi o nafti.

Dodaje kako su propali i Bin Salmanovi pokušaji da se pojavi kao Trumpov čovjek na Bliskom istoku.

Sada su u Saudijskoj Arabiji mladi 32-godišnji prijestolonasljednik i ljuta kraljevska porodica koja samo čeka priliku da mu se osveti zbog poniženja kojeg je pretrpjela, što nije recept za stabilnost, a kamoli reformu, ističe Hearst.

Strahovi

Autor teksta kaže kako saudijska ekonomija i dalje u velikoj mjeri zavisi od nafte i da država pokušava spriječiti odliv kapitala u inostranstvo.

Dodaje da se prošle sedmice srušio kamen temeljac Bin Salmanovih projekta, a riječ je o planu izlaska saudijske naftne kompanije Aramco na berzu i ostvarivanja 100 milijardi dolara prodajom 5 posto dionica. Navodi da je novinska agencija Reuters objavila da su raspušteni finansijski savjetnici koji su radili na projektu i da je potpuno otkazana inicijalna javna ponuda (IPO) za Aramco.

Ističe da se IPO suočava sa sumnjama vezano za pravne korake koje bi porodice žrtava napada 11. septembra 2001. mogle poduzeti.

Kaže kako postoje i drugi strahovi, poput toga da se neće moći generirati dva triliona dolara koje želi Bin Salman, te zabrinutost da će strani investitori zahtijevati transparentnost i otkriti koliko je kraljevska porodica pljačkala sredstva kompanije.

Hearst dodaje da je sve to skupa navelo Saudijski suvereni fond (Javni investicioni fond) da se obrati međunarodnim bankama za kredit od 11 milijardi dolara. Zapadni bankari sada moraju ponovo promisliti o manjim prodajama, kao što je udio od 70 milijardi dolara u SABIC-u, petrohemijskoj kompaniji u Saudijskoj Arabiji.

Faktor haosa – odliv kapitala

Faktor haosa koji postaje sve izraženiji i snažno se nameće u svemu onome čega se dohvati Bin Salman jeste pitanje odliva kapitala. Čak i prije nego što je saudijski prijestolonasljednik priveo svoje rođake i zatvorio ih u hotelu Ritz-Carlton, iz Saudijske Arabije je izašlo kapital u vrijednosti od 64 milijarde dolara u 2017. godini, u odnosu na gotovo 55 milijardi dolara godinu dana ranije, prema Institutu za međunarodne finansije.

Antikorupcijska kampanja koja je pokrenuta u Saudijskoj Arabiji nije zaustavila odliv kapitala, naprotiv, možda ga je dodatno stimulirala.

Energija i srodni proizvodi čine 87 posto državnog budžeta, što pokazuje koliko se prihodi vlade oslanjaju na međunarodno energetsko tržište.

Autor teksta navodi da se nastavljaju hapšenja i represija u Saudijskoj Arabiji, što dokazuje da je Bin Salman svjestan kolika mu opasnost prijeti.

Također se raspao i Bin Salmanov plan da se predstavi kao branitelj ženskih prava, pošto vlasti ove države nastavljaju provoditi hapšenja aktivista za ljudska prava. Ističe kako je postavljen mračan presedan kada je sudijsko tužilaštvo tražilo smrtnu kaznu za aktiviste poput Israe al-Ghomgham i drugih, koji su krivi za učestvovanje u masovnim protestima za prava i njihovo dokumentiranje snimanjem i objavljivanjem na društvenim medijima.

Slabljenje Trupovih mogućnosti

Hearst je skrenuo pažnju i na diplomatsku krizu Saudijske Arabije sa Kanadom i na njene posljedice, rekavši kako je najveći problem sa kojim se suočava Bin Salman taj što se njegov glavni pokrovitelj, Donald Trump, također suočava sa sve većim problemom.

Bin Salman je stavio svoj ulog na Trumpa i podupirao ga sklapanjem ugovora o naoružanju sa visokim ciframa koje mu sada trebaju za kampanju privatizacije. Za princa u usponu, to nije problem. To je način na koji se posao u Zaljevu uvijek vodio.

Međutim, za princa čiji projekti propadaju jedan za drugim, koji je poslao strane radnike kući i sada se ponovo mora vratiti mjerama štednje, slabljenje Trumpovih mogućnosti i autoriteta može predstavljati veliki problem.

Na kraju zaključuje da se počinje otkrivati istina o Mohamedu Bin Salmanu – on je momak koji se kocka i gubi.

Izvor: Al Jazeera