Davis kup: Po dvije pobjede za Srbiju i BiH

Marin Čilić je slavio protiv Paola Lorenzija i osigurao prvu pobjedu Hrvatske protiv Italijana (AFP)

Muška teniska reprezentacija Srbije povela je protiv Belgije sa 2:0 u prvom kolu Svjetske grupe Davis kupa, prenosi Tanjug.

Drugi poen reprezentaciji Srbije donio je prvi reket svijeta Novak Ðoković, savladavši Oliviera Rochusa sa 6:3, 6:2, 6:2.

Prethodno je vodeći poen za Srbiju osvojio Viktor Troicki, koji je bio bolji od Davida Goffina sa 1:6, 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, 6:4.

U subotu je od 14 sati na programu igra dublova, a ukoliko Troicki i Nenad Zimonjić savladaju belgijski par Steve Darcis / Ruben Bemelmans, to će Srbiji osigurati pobjedu i plasman u četvrtfinale.

Ðoković je na pobjedničkom valu iz Melburna te motiviran pobjedom Troickog, rutinskom igrom lako savladao Rochusa i doveo Srbiju na korak od četvrtfinala.

Ovo je bio njegov prvi meč za Davis kup reprezentaciju od ljeta 2011. godine.

Čilić pobijedio, Dodig izgubio

Nakon prvoga dana dvoboja prvog kola Svjetske grupe između tenisera Italije i Hrvatske u Torinu rezultat je izjednačen na 1:1.

U drugom meču dana prvi italijanski reket Andreas Seppi slavio je protiv Ivana Dodiga sa 6:2, 6:7 (2), 6:4, 6:4 nakon tri sata igre, prenosi Hina.

U prvom dvoboju dana Marin Čilić je slavio protiv Paola Lorenzija sa 6:1, 6:7 (6), 4:6, 6:3, 6:2.

Za subotnji dvoboj parova prijavljeni su Simone Bolelli i Paolo Lorenzi protiv Nikole Mektića i Mate Pavića, ali selektori Željko Krajan i Corrado Barazzutt imaju pravo promijeniti nominaciju do sat vremena prije početka meča.

Pobjednik ovog dvoboja u drugom kolu ide na boljega iz meča Kanada – Španija.

Remi Češke

Nakon prvog dana dvoboja prvog kola Svjetske grupe Švicarska i branitelj naslova Češka u Lauseanni igraju 1:1.

Švicarsku je u vodstvo doveo Stanislas Wawrinka, koji je bio bolji od Lukaša Rosola sa 6:4, 6:3, 6:4, a poravnao je Tomaš Berdych, svladavši Henrija Laaksonena sa 6:3, 6:2, 6:7 (5), 6:1.

Pobjednik susreta Švicarska – Češka će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz susreta Kazahstan – Austrija.

Francuska teniska reprezentacija povela je sa 2:0 protiv Izraela u Rouenu.

Francuze su do sigurnog vodstva doveli Jo-Wilfried Tsonga, svladavši Amira Weintrauba sa 6:3, 6:3, 4:6, 7:5, i Richard Gasquet, koji je svladao Dudija Selu sa 6:3, 6:2, 6:2.

Francuzima je za prolazak u četvrtfinale potreban još jedan bod iz preostala tri susreta.

U četvrtfinalu će pobjednik dvoboja Francuska – Izrael igrati protiv boljeg iz dvoboja Argentina – Njemačka.

 

BiH vodi protiv Luksemburga

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine u prvom kolu II grupe Euro-afričke zone Davis kupa protiv Luksemburga u Sarajevu nakon prvog dana vodi sa 2:0, prenosi Fena.

U uvodnom meču Damir Džumhur je pobijedio Mikea Scheidweilera sa 6:4, 6:4, 6:0, dok je prednost Bosne i Hercegovine povećao Aldin Šetkić pobjedom nad Ugom Nastasijem sa 6:4, 6:0, 6:3.

Teniserima Bosne i Hercegovine potrebna je još jedna pobjeda za konačan trijumf i plasman u drugo kolo, a prvu priliku imat će u subotu, kada je na rasporedu dubl.

Damir Džumhur i Tomislav Brkić igrat će protiv Mikea Scheidweilera i Laurenta Brama, a meč počinje u 13 sati.

Posljednja dva meča na rasporedu su u nedjelju od 14 sati.

Izvor: Agencije