Davis kup: Srbija u četvrtfinalu, uspjeh BiH

Srpski dubl je uspio iskoristiti tek treću brejk loptu i zasluženo proći u narednu rundu takmičenja (Reuters)

Teniska reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svjetske grupe Davis kupa, pošto je u subotu, poslije drugog dana, stekla nedostižnu prednost od 3:0 protiv Belgije.

Odlučujući poen Srbiji donio je dubl Viktor Troicki / Nenad Zimonjić, koji je savladao belgijski par Steve Darcis / Ruben Bemelmans sa 6:4, 6:4, 5:7, 6:4.

Srpski dubl je, poslije velike borbe i izgubljenog trećeg seta, uspio iskoristiti tek treću brejk loptu i zasluženo proći u narednu rundu takmičenja.

Prethodno su ubjedljivo vođstvo za ekipu Bogdana Obradovića izborili Troicki i Novak Ðoković.

Troicki je poslije preokreta savladao Davida Goffina sa 3:2 (1:6, 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, 6:4), dok je Ðoković bez problema bio bolji od Oliviera Rochusa sa 3:0 (6:3, 6:2, 6:2).

Srbija će u četvrtfinalu od 5. do 7. aprila igrati protiv pobjednika duela SAD – Brazil. Amerikanci trenutno vode sa 2:0.

Italija – Hrvatska 2:1

Teniska reprezentacija Italije povela je u subotu u Torinu protiv Hrvatske 2:1 nakon drugog dana dvoboja 1. kola Svjetske grupe Davis kupa.

Drugi bod za domaćine osvojili su Simone Bolelli i Paolo Lorenzi, pobijedivši u igri parova Marina Čilića i Ivana Dodiga sa 3:6, 6:1, 6:3, 7:6 (11).

Bio je to dramatičan i izjednačen meč koji je trajao tri i pol sata, a otišao je na italijansku stranu.

U petak je Marin pobijedio Lorenzija sa 6:1, 6:7 (6), 4:6, 6:3, 6:2, dok je Andreas Seppi bio bolji od Dodiga – 6:2, 6:7 (2), 6:4, 6:4.

Odluka o pobjedniku bit će poznata u nedjelju, kada su na rasporedu dvoboji između Čilića i Seppija, a potom Dodiga i Fabia Fogninija.

I teniska reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtfinale Svjetske grupe Davis kupa, pošto je u subotu, poslije drugog dana, stekla nedostižnu prednost od 3:0 u odnosu na Izrael.

Odlučujući poen Francuzima donio je dubl Michael Llodra / Julian Benteteau, koji je pobijedio izraelski par Dudi Sela/ Johnatan Erlich sa 7:6 (7:3), 6:1, 6:0.

BiH – Luksemburg 3:0

“Trikolori” su u petak došli do vođstva od 2:0. Jo-Wilfried Tsonga je pobijedio Amira Weintrauba sa 6:3, 6:3, 4:6, 7:5, dok je Richarg Gasqut bio bolji od Dudija Sele sa 6:3, 6:2, 6:2.

Francuska će u četvrtfinalu igrati s pobjednikom meča Njemačka – Argentina.

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u 2. kolo Druge  grupe Euro-afričke zone Davis kpa nakon što je u Sarajevu, u meču 1. kola, u subotu protiv Luksemburga povela sa nedostižnih 3:0.

Treći bod  i ukupnu pobjedu bh. timu osigurali su  Damir Džumhur i Tomislav Brkić, koji su u igri parova savladali  Mikea Scheidweilera i Laurenta Brama sa  6:1, 6:3, 6:3.

Teniseri Bosne i Hercegovine će u 2. kolu kao domaćini sredinom aprila igrati  protiv pobjednika meča Moldavija – Mađarska. Trenutni rezultat je 2:1 za Moldaviju.

Izvor: Agencije