Davor Šuker tvrdi da nije namještao utakmice

Best je tvrdio da UEFA istražuje ulogu Šukera u aferi namještanja utakmica i da dokumente o tome drži u ladici četiri godine (Ivo ?agalj / Pixsell)

Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i član Izvršnog odbora Europske nogometne federacije, demantirao je napise brojnih europskih medija da je sudjelovao u namještanju utakmica s Hrvatima osuđenim za ta djela na sudu u Njemačkoj, Ante Šapinom i Marijom Cvrtkom.

“Čovjek sam iz nogometa i posvetio sam svoj život sportu kojeg volim. Imao sam priliku predstavljati nekoliko velikih klubova u nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Povrh toga, imao sam čast braniti boje svoje zemlje u 69 utakmica. Kroz sve to, bio sam u prilici upoznati i pozdraviti tisuće osoba povezanih sa sportom. Nažalost, u toj širokoj skupini su i oba navedena Hrvata optužena za namještanje utakmica. U svakom slučaju, mogu jasno potvrditi kako nikada u životu nisam bio uključen u bilo kakvu aktivnost koja za cilj ima dogovaranje ili utjecanje na ishod nogometne utakmice”, istaknuo je Šuker u priopćenju putem službene stranice HNS-a, prenosi Anadolija.

‘Nikad nisam bio ispitivan’

Nadalje, naglasio je i da može potvrditi kako su on i HNS potpuno predani borbi protiv strašne bolesti kakva je namještanje utakmica.

“Također, želim ovom prilikom istaknuti da nikada nisam bio ispitivan od strane bilo kojeg ovlaštenog tijela u vezi s navodnim odnosom s Antom Šapinom i Marijom Cvrtkom. Dobro je poznato da je ured Javnog tužiteljstva u Bochumu više od sedam godina vodio, i još uvijek vodi, borbu protiv namještanja nogometnih utakmica. Mogu potvrditi da me to tijelo nikada nije ispitivalo o bilo kakvim potencijalnim implikacijama koje bi me povezale s takvim aktivnostima, iz jednostavnoga razloga što nikada nisam igrao ili djelovao protiv svojih čvrstih fair-play načela i ljubavi prema integritetu sporta. Kratko i jasno”, poručio je Šuker.

Prošlog tjedna buru su izazvale tvrdnje Benjamina Best, novinara njemačke javne televizije ARD, koji je izvijestio da istražitelji iz Bochuma Šukera dovode u vezu sa Šapinom iz Berlina, tzv. kraljem kladioničarske mafije.

Tvrdio je da UEFA istražuje ulogu Šukera u aferi namještanja utakmica i da dokumente o tome “drži u ladici čak četiri godine”.

U prilogu ARD-a objavljeno je da postoji transkript nastao tijekom prisluškivanja policije iz kojeg se vidi da  kladioničarska mafija želi namjestiti utakmicu Europske lige Široki Brijeg – Banants te da je Šapina informirao Šukera prije susreta da bi se trebao kladiti na spomenuti meč.

Njemački novinar je rekao da do namještanja susreta nije došlo, ali da je Šapina obavijestio Šukera kako bi utakmica trebala završiti.

Best: Šapina tražio od Šukera pomoć

Optužujući Šukera za povezanost s namještanjem utakmica, Best je u izjavi za Hrvatsku televiziju kazao da je u drugom slučaju Šapina osvojio 400.000 eura, koje mu nisu htjeli isplatiti, pa je pitao Šukera može li mu pomoći da dobije novac, jer ima dobre kontakte u Engleskoj, obzirom da je igrao u Londonu.

“Na to mu je Šuker odgovorio da će mu pomoći”, rekao je Best.

Hrvatski mediji u utorak prenose kako je glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino potvrdio na konferenciji za novinare, nakon sastanka Izvršnog odbora krovne europske nogometne organizacije u Pragu, da Šuker nije pod istragom, ali isto tako da će UEFA istražiti bilo koga upletenog u namještanje.

Rekao je kako blisko surađuju s Bochumom i istražiteljima oko namještanja utakmica te da su oni jedni od vodećih u svijetu po borbi s namještanjima utakmica.

Infantino je, kako prenose mediji, kazao da vlasti u Bochumu rade odličan posao, ali po njihovim saznanjima, Šuker nikad nije bio ispitan zbog nečasnih radnji te je naveo da se Šuker obratio otvorenim pismom, u kojem je sve objasnio.

Infantini kaže da se tijela UEFA-e neće ustručavati istražiti bilo koga oko namještanja i da će reagirati ako u Bochumu misle da nešto postoji, no da u protivnom ne bi trebalo razgovarati o lovu na vještice.

Izvor: Agencije