Davutoglu: Centri za registraciju izbjeglica su nehumani

Međunarodna zajednica ostavila je sav teret Turskoj, naveo je Davutoglu (AP)

Turska na svom teritoriju ne želi otvoriti centre za prihvat i registraciju izbjeglica kako traži Europska unija, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

“Kazali smo Europljanima da u Turskoj neće biti prihvatnih centara”, rekao je Davutoglu u razgovoru za dnevni list Hurriyet na margini Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

“Uspostava takvih centara neprihvatljiva je i nehumana”, dodao je.

Čelnici EU-a dogovorili su na izvanrednom summitu prošlog tjedna da će pojačati zaštitu svojih vanjskih granica zbog velikog priljeva izbjeglica, a kao ključnu mjeru predvidjeli su uspostavu centara za prihvat i registraciju izbjeglica u Italiji i Grčkoj, tzv. “hot spotove”.

Obećali su također milijardu eura dodatne pomoći UNHCR-u i Svjetskom programu za hranu kako bi pomogli zemljama u sirijskom okruženju.

Davutoglu je odbacio mogućnost da njegova zemlja koristi tu pomoć. “Ne želimo je prihvatiti”, bio je odlučan.

Turska prihvatila 2,2 milijuna izbjeglica

Turski premijer ponovno se zauzeo za uspostavu “sigurne zone” duž tursko-sirijske granice kako bi se sirijske izbjeglice moglo smjestiti na njihovu vlastitom teritoriju, što Zapad ne želi.

“Ako se sektor od Azaza do Jarablusa očisti (od boraca skupine Islamska država Irak i Levant), možemo podignuti tri grada koji bi mogli primiti po 100.000 ljudi. Vi (Europljani) mogli biste snositi troškove za to, a mi bismo ih mogli sagraditi”, dodao je Davutoglu.

Turska je službeno primila 2,2 milijuna Sirijaca od početka građanskog rata u toj zemlji i na to potrošila 6,6 milijardi eura.

Davutoglu je također kazao da će Turska s Njemačkom uspostaviti “radnu skupinu” radi rješavanja izbjegličke krize.

“Prvo ćemo uspostaviti bilateralni mehanizam koji će moći biti proširen na Grčku bude li potrebno”, rekao je Davutoglu.

Mnoge sirijske izbjeglice, koje su krenule u Europu, mjesecima ranije živjele su u Turskoj, neki čak godinama.

“Ono što je dobro jeste što smo godinama željeli skrenuti pažnju na humanitarnu krizu koje su izazvane sirijskom krizom, ali međunarodna zajednica napustila je stol i ostavila teret Turskoj”, naveo je Davutoglu, a prenijela agencija AFP.

Izvor: Agencije