Davutoglu: Historijski trenutak rješavanja kurdskog pitanja

Turski premijer zalaže se za rješenje na demokratski način (Anadolija)

Turski premijer Ahmet Davutoglu, ujedno i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), izjavio je kako je rješavanje kurdskog pitanja “jedinstveni, nacionalni i domaći proces”.

“Ko god ima neki problem, institucija kojoj će se obraditi je narod. Ne oružje nego nacija, ne terorizam nego narod, ne rat nego mir”, poručio je Davutoglu je u svom obraćanju parlamentarnoj grupi AKP u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, održanom u Ankari.

Premijer Davutoglu je kazao kako će Turska u narednom periodu biti otvorena za pregovore o svemu.

“Možemo pregovarati o svim pitanjima koja će moći biti riješena na demokratski način. Ukoliko se desi da nakon poziva za ostavljanje oružja ponovo dođe do odugovlačenja i govora o oružju na neke druge načine, kao što je to bio slučaj 2013. godine, poručujem da svi trebaju znati da nećemo tolerisati bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira”, poručio je Davutoglu, dodavši da je rješavanje kurdskog pitanja nacionalni, jedinstveni i domaći proces. 

AKP od početka – principijelno

Turski premijer je, u vezi sa rješavanjem kurdskog pitanja, kazao kako je AKP od početka nastupala principijelno, da nikada za temu rasprave nije uzela jedinstvo, blagostanje, zajedništvo niti budućnost zemlje, nego je nastavila govoriti “jedna domovina, jedna država, jedna zastava, jedan narod”.

“Neka se u Turskoj svako sa svakim pozdravi i na izborima 7. juna, bez obzira za koju stranku će glasati, neka svako bude svjestan toga da držeći se za ruke pravi korake za mir”, rekao je Davutoglu.

Podsjetimo, zastupnik iz reda prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) Sirri Sureyya Onder pozvao je tokom vikenda zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK) na održavanje vanrednog kongresa u proljeće kako bi se donijela historijska odluka o odlaganju oružja i vođenju politike demokratskim putem.

Onder je istakao da se Republika Turska nalazi pred historijskim momentom u procesu rješavanja kurdskog pitanja, te da je njegov poziv historijska namjera da se umjesto oružanih borbi vodi demokratska politika.

Konflikt koji traje decenijama

HDP navodi da njihova podrška procesu rješavanja kurdskog pitanja predstavlja značajan korak prema istinskoj demokratiji u Turskoj.

Proces rješavanja kurdskog pitanja odnosi se na napore turske vlade da se okonča konflikt koji traje nekoliko decenija sa pokretom PKK u istočnim i jugoistočnim dijelovima Turske.

Proces rješenja kurdskog pitanja je zvanično pokrenut 2013. godine kako bi se okončali sukobi sa PKK.

PKK se bori za nezavisnu kurdsku državu od 1984. godine, a teroristički napadi koje je izvela prethodnih godina odnijeli su oko 36.000 života u Turskoj.

Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasile su PKK proglasile terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije