Davutoglu: Nećemo poduzeti akciju koja bi ugrozila Tursku

Davutoglu je zaključio kako je odnos između PKK i PYD prijeteći (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu, izjavio je da neće preduzimati nikakve korake koji bi bili rizični za tu zemlju, prenosi Anadolija.

Davutoglu je ovo rekao komentirajući špekulacije o tome da bi Ankara mogla pokrenuti vojnu akciju u Siriji.

“Mi nikada nećemo poduzeti korake koji bi doveli zemlju u rizičan položaj i dozvolili formiranje prijetećih struktura na našim granicama”, rekao je Davutoglu u intervjuu za turski Kanala 7.

Prijetnja za zemlju

Davutoglu je kazao kako Vlada na čijem je čelu, neće stvarati paniku i uvesti Tursku u rat, ali neće ostati ni bez reakcije. 

Govoreći o strukturama na sirijsko-turskoj granici, Davutoglu je zaključio kako je odnos između Radničke partije Kurdistana (PKK) i prokurdske Sirijske demokratske unije (PYD) prijeteći.

“Turska neće ostati indiferentna u vezi sa odnosom između PKK i PYD ukoliko on postane prijetnja za zemlju”, kazao je Davutoglu.

Turska je inače označila PYD kao terorističku organizaciju.  

Davutoglu je kazao kako je turska Vlada spremna da odgovori na sve prijetnje grupe Islamska država Irak i Levant, režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i PYD i njegovim podružnicama na granici.

“Sve mjere su spremne, ali ako ne postoji situacija koja podrazumijeva sigurnosni rizik, ne bi bilo uredu očekivati da će Turska preduzeti unilateralnu intervenciju”, kazao je Davutoglu.

On je upozorio kako niko ne treba očekivati da bi Turska mogla ući na teritorij Sirije sutra ili ubrzo dodavši kako, s druge strane, Turska neće čekati ni minutu ukoliko njena sigurnost bude ugrožena.

“Ne želimo da gledamo ni terorističke grupe niti zvjerstva (sirijskog) režima”, kazao je on.

Davutoglu je utvrdio kako postoji saradnja između ISIL-a i režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji je, kako je kazao, napravio put PYD-u da osvoji nekoliko područja na sjeveru ratom razorene Sirije.

“Sirijska Vlada pokrenula je zračne napade na područja koja drži umjerena opozicija, koja ih je potom napustila, kako bi ih preuzeo ISIL”, kazao je turski premijer.

Demografska struktura 

Ove sedmice, Tursko vijeće nacionalne sigurnosti izrazilo je zabrinutost zbog akcija čiji je cilj promjena demografske strukture i provođenje terorističkih akata čija meta su civili koji žive u Siriji.

Prošle sedmice, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Turska nikada ne bi dozvolila uspostavu nove države na svojoj južnoj granici, referirajući se na akcije PYD-a.

Turska je već izvela ograničenu vojnu operaciju u Siriji ove godine.

U februaru, tenkovi su prešli granicu kako bi vojnici premjestili turbe Suleymana Shaha, djeda osnivača Osmanskog carstva.

Izvor: Agencije