Davutoglu objavio sastav nove Vlade Turske

Davutoglu je predsjedniku predao spisak članova kabineta (AP)

Novi turski premijer Ahmet Davutoglu objavio je listu članova Vlade Republike Turske, u kojoj će funkciju zamjenika premijera obnašati Bulent Arinc, Ali Babacan, Yalcin Akdogan i Numan Kutrulmus.

Nakon što je u palati Cankaya predsjedniku Erdoganu predao listu članova Vlade, Davutoglu je u sjedištu Vlade održao konferenciju za novinare, na kojoj je imena članova kabineta objavio javnosti, javlja Anadolija.

U sastavu nove Vlade Turske su četiri nova imena i to dva zamjenika premijera, Akdogan i Kurtulmus, te ministar za EU Volkan Bozkir i ministar trgovine i carina Nurettin Canikli, dok je novi ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, koji je ranije bio na čelu resora pitanja za EU.

Ministar pravde i dalje će biti Bekir Bozdag, ministrica za socijalni rad i porodična pitanja Aysenur Islam, ministar za EU Volkan Bozkir, ministar nauke, industrije i tehnologije Fikri Isik, ministar rada i socijalne sigurnosti Faruk Celik, ministar okoliša i urbanizma Idris Gulluce, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz, ministar omladine i sporta Akif Cagatay Kilic, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Mehmet Mehdi Eker, ministar trgovine i carina Nurettin Canikli, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, ministar razvoja Cevat Yilmaz, ministar kulture Omer Celik, ministar finansija Mehmet Simsek, ministar obrazovanja Nabi Avci, ministar odbrane Ismet Yilmaz, ministar šumarstva i vodoprivrede Veysel Eroglu, ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu, te ministar transporta, pomorstva i informiranja Lutfi Elvan.

‘Nova era’

Polaganjem zakletve pred Velikom narodnom skupštinom Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak zvanično stupio na dužnost predsjednika države.

Dosadašnji predsjednik Abdullah Gul je nakon toga Erdoganu predao dužnost predsjednika Turske, javlja Anadolija.

Gul je istakao kako vjeruje da će “novi predsjednik Turske nastaviti sa napretkom koji zemlja ostvaruje”.

Erdogan je poručio kako je direktnim izborom predsjednika Turska ušla u novu eru.

“Činjenica da je turski narod prvi put izabrao predsjednika države je više od jedne tehničke izmjene. To je kraj jedne ere ove zemlje. Danas je okončana era stare Turske. Sada je era nove Turske”, kazao je Erdogan.

Dosadašnji premijer Turske Erdogan je na prvim direktnim predsjedničkim izborima održanim 10. augusta izabran za 12. predsjednika Republike Turske.

Izvor: Agencije