Davutoglu: Odnosi Turske i Rusije važni za Balkan

Davutoglu je i poručio Bagdadu: Ako želite upotrijebiti silu, trebate to učiniti protiv ISIL-a (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je kako je teško predvidjeti kada će se odnosi njegove države s Rusijom popraviti.

“Teško je predvidjeti vremenski okvir za rješenje krize u odnosima s Rusijom”, rekao je u intervjuu za tursku NTV.

Po njegovim riječima, odnosi Turske s Rusijom nisu važni samo za njegovu državu, nego i za regiju Balkana i cijelu Europu.

Još jednom je ponovio kako je ruski avion Su-24, koji je srušen prije mjesec dana na tursko-sirijskoj granici, narušio turski zračni prostor te da se Turska neće ispričavati za taj čin.

Zbog obaranja aviona odnosi Turske i Rusije zapali su u krizu, a Moskva je Ankari uvela gospodarske sankcije.

Davutoglu Bagdadu: Upotrijebite silu protiv ISIL-a

Davutoglu je govorio i o borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), poručivši da Bagdad, ako želi upotrijebiti silu, treba to učiniti protiv ISIL-a.

Prethodno je šef iračke diplomacije Ibrahim al-Jaafari zaprijetio mogućom vojnom akcijom zbog prisustva turske vojske na sjeveru Iraka.

Davutoglu je priznao da je došlo do nesporazuma u komunikaciji oko razmještanja vojske, prenio je Reuters, ali i dodao kako Ankara poštuje suverenitet Iraka, te podsjetio kako Bagdad ne kontrolira trećinu svog teritorija.

Nepoštivanje dogovora

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je ranije kako Turska nije ispoštovala obećanje o povlačenju trupa iz sjevernog Iraka, gdje obučavaju sunitsku muslimansku miliciju za borbu protiv ISIL-a.

Turska delegacija u Iraku obećala je kako će po povratku u Ankaru objaviti da će Turska povući svoje trupe, ali turska vlada nije ispoštovala dogovor, rekao je Abadi, a prenio Reuters.

“Zahtijevamo da turska vlada odmah objavi povlačenje s iračkog teritorija”, istaknuo je Abadi.

Turska je ovog mjeseca rasporedila oko 150 vojnika u jednoj vojnoj bazi na sjeveru Iraka, što je potaknulo Bagdad da optuži Ankaru za povredu suvereniteta i uloži formalnu žalbu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ankara je priznala kako je došlo do “loše komunikacije” s Bagdadom zbog tog raspoređivanja snaga.

Izvor: Agencije