Davutoglu osudio ‘barbarske’ ruske udare u Siriji

Pogođene su četiri bolnice i dvije škole (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu danas je osudio „barbarsko“ bombardiranje Sirije koje izvode ruske snage, u kojem su, kako je rekao, ubijani civili.

„Ti zločinački, surovi i barbarski avioni izveli su blizu 8.000 akcija od 30. septembra, ne praveći razliku između vojnika ili civila, djece i staraca“, rekao je Davutoglu u Parlamentu, prenosi AFP.

Šef turske Vlade kazao je kako su članovi organizacije PYD, ogranka PKK u Siriji, plaćenici Rusije u toj državi, javlja agencija Anadolija. On je upozorio da „niko ne treba zloupotrebljavati Kurde“.

„S ovog mjesta se obraćam Siriji, Iraku i dalje – cijelom svijetu. Neka niko ne pokušava zloupotrijebiti Kurde. Zaštitnik Kurda je država Republika Turska“, poručio je Davutoglu.

On je naveo da će Turska nastaviti preduzimati preventivne mjere kako bi izbjegla da se uključi rat, prenosi Reuters. Turska armija prethodno je saopćila da je njena artiljerija uzvratila vatru prema Siriji. Ankara već četvrti dan za redom granatira položaje preko sirijske granice.

Napadi na bolnice – ratni zločin

Nakon što je u ponedjeljak 50 osoba, među kojima je bilo i djece, poginulo u bombardiranju bolnica i škola u pokrajinama Idlib i Halep na sjeveru Sirije, eskalirale su međusobne optužbe Turske i Rusije za ratne zločine i napade na sirijsku teritoriju.

Ankara je optužila Moskvu da je krivac za “očigledan ratni zločin” koji je počinjen u raketnom napadu na pet zdravstvenih ustanova i dvije škole u blizini tursko-sirijske granice, a tursko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da Rusija odmah prekine napade ili će uslijediti “veće i ozbiljnije posljedice”.

UNICEF je saopćio da su gađane četiri bolnice, među njima dvije koje sarađuju s tom organizacijom.

Bombardirane su i dvije škole u Azazu na sjeveru Sirije, pri čemu je poginulo šestero djece.

Sjedinjene Američke Države i Francuska osudile su smrtonosne napade na civilne ciljeve i zatražile hitnu obustavu svih napada na civile i omogućavanje dostave humanitarne pomoći stanovništvu na područjima zahvaćenim ratom.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby izjavio je kako nastavak napada, uprkos pozivima Međunarodne grupe za podršku Siriji da se izbjegnu napadi na civile, “potiče sumnju u spremnost ili sposobnost Rusije da pomogne u zaustavljanju kontinuirane okrutnosti režima Bashara al-Assada prema vlastitom narodu”.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je napade na bolnice, iza kojih vjeruju da stoje ruske ili Assadove snage, kazavši da je riječ o ratnim zločinima.

Rusija je u utorak odgovorila na optužbe, zatraživši raspravu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o turskom bombardiranju Sirije.

Kurdi napreduju sa zapada

Moskva je izrazila zabrinutost zbog turskih napada na Kurde blizu sirijsko-turske granice u sjevernoj pokrajini Halep.

“Rusko ministarstvo duboko je zabrinuto zbog turske upotrebe sile protiv sirijske teritorije”, poručio je jedan ruski diplomata u elektronskoj poruci ostalim članovima Vijeća sigurnosti UN-a.

Nakon trodnevne turske paljbe Kurdi, koje podržavaju Rusi, i dalje napreduju sa zapada pokrajine kako bi osigurali potpunu kontrolu nad 800 kilometara granice, čije tri četvrtine već nadziru.

Cilj im je povezati područja na sjeveru Sirije, koja drže pod kontrolom kako bi stvorili jedinstvenu autonomnu regiju, poput Kurda u Iraku.

Izvor: Agencije