Davutoglu ovlašten da formira novu vladu

Ahmet Davutoglu je ovlašten da sačini spisak ministara u novoj vladi Republike Turske (AP)

Generalni sekretar i glasnogovornik Partije pravde i razvoja Omer Celik saopćio je da je predsjednik stranke Ahmet Davutoglu jednoglasno ovlašten da formira novi saziv vlade Turske, nakon ponovljenih izbora održanih 1. novembra.

Izvršni odbor AKP-a i Centralno vijeće za donošenje odluka ovlastili su aktuelnog turskog premijera da, kao novi mandatar, sačini spisak ministara u novoj vladi Republike Turske, prenosi TRT.

Celik je pojasnio da je Vijeće imenovalo Davutoglua po instrukcijama i ovlaštenju predsjednika Republike Recepa Tayyipa Erdogana.

Pojasnio je da je termin “obustava ratnog ambijenta”, naveden u Izvještaju Evropske unije o napretku Turske za 2015. godinu, potpuno pogrešan, prenosi Fena.

Policijske racije

“Ratni ambijent bi značio da postoje dvije grupe, dva naoružana elementa, dva paravojna elementa, dvije terorističke organizacije, karteli, klanovi, etničke ili sektaške grupe u otvorenom sukobu jedni s drugima. Iz tog razloga je, nažalost, moguće potpasti pod utjecaj političkog izražavanja krugova koji su bliski [terorističkoj organizaciji] PKK-u [Radnička partija Kurdistana]. Ne postoji atmosfera sukoba u Turskoj, nego je to borba protiv terorizma.”

Na pitanje o procesu nacionalnog ujedinjenja i bratstva, Celik je kazao da se taj proces ranije zvao “Proces razrješenja”, ali će u buduće biti tretiran kao “Proces bratstva i nacionalnog jedinstva” i ne treba ga nazivati “mirovnim procesom”.

Turska policija izvela je u četvrtak nekoliko racija u Istanbulu i privela 11 osobe koje se dovode u vezu s borcima grupe Islamska država Irak i Levant, prenosi novinska agencija Anadolija.

Akcija je provedena protiv osumnjičenih osoba u Turskoj svega nekoliko dana uoči održavanja samita G20.

Policija je prošle sedmice privela 20 osumnjičenih za povezanost s ISIL-om u ljetovalištu Antalya, gdje se od 15. do 16. novembra održava samit G20.

Aktivan angažman protiv ISIL-a

Antiteroristička jedinica policije izvršila je u isto vrijeme racije na više od 20 adresa u raznim okruzima Istanbula.

Među privedenima se nalazi sedam stranih državljana, objavila je Anadolija i dodala da policija nastavlja s provođenjem racija.

Turska je još u julu obećala da će se aktivno angažirati u borbi protiv ISIL-a.

Pripadnici te grupe kontroliraju sirijsku teritoriju duž turske granice i dovode se u vezu sa samoubilačkim bombaškim napadima prošlog mjeseca na prokurdskom skupu u Ankari, na kojem je poginulo više od 100 ljudi.

Izvor: Agencije