Davutoglu: Putin će u Armeniji ugroziti sporazum iz Minska

Svaki stav koji kleveće našu historiju utjecat će na naše povjerenje, rekao je Davutoglu (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu kritizirao je navode ruskog predsjednika Vladimira Putina o korištenju termina „genocid“ za stradanje Armenaca 1915. godine, objavljenih u saopćenju na internetskoj stranici Kremlja.

Davutoglu je dodao da prisustvo Putina na komemoraciji u Erevanu povodom obilježavanja sto godina stradanja Armenaca baca sjenku na neutralnost grupe iz Minska, odnosno dogovor o primirju na istoku Ukrajine koji su u februaru potpisali lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke.

„Svaki stav koji kleveće našu historiju utjecat će na naše povjerenje, bez obzira od koga i odakle dolazi. Spremni smo da diskutujemo i suočimo se sa historijom sve dok se razumijemo.“

„24. april 1995. godine je tužan datum, povezan sa jednim od najgorih i dramatičnijih događaja u ljudskoj historiji, genocidu armenskog naroda“, naveo je Putin u pismu objavljenom na internetskoj stranici Kremlja.

Putin i francuski predsjednik Franocis Hollande su među liderima koji su danas u glavnom gradu Armenije na komemoraciji.

‘Turska neće zaboraviti’

Njih dvojica se nakon toga trebaju sastati, a između ostalog razgovarat će o dogovoru o odbrani, koji je Francuska suspendovala zbog ruske uloge u konfliktu na istoku Ukrajine.

Turska je u srijedu pozvala svog ambasadora iz Beča na konsultacije u Ankari, nakon što je Austrijski parlament usvojio deklaraciju u kojoj se stradanje Armenaca naziva genocidom.

Turski ministar vanjskih poslova je, također, objavio saopćenje u kojem je okrivio Austrijski parlament za iskrivljivanje historijskih i pravnih činjenica te dodao da Turska neće zaboraviti ove „neutemeljene tvrdnje“.

„Dok zajednička deklaracija Austrijskog parlamenta naglašava patnje kršćana, a ni ne spominje muslimane koji su izgubili život u Prvom svjetsko ratu, to postaje još jedan primjer diskriminacije bazirane na religiji“, navodi se u saopćenju.

Također se dodaje kako je moguće da to našteti odnosu između dviju zemalja.

Izvor: Agencije