Davutoglu: Rusija ima obavezu isporuke plina

Rusija isporučuje Turskoj plin crnomorskim plinovodom Plavi tok i Transbalkanskim plinovodom kroz Ukrajinu (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu ne očekuje da će Rusija zaustaviti isporuku plina Turskoj, ali je najavio kako se Ankara, ipak, priprema za takav scenarij.

“Ne mislim da će Rusija zaustaviti isporuku plina, jer imamo uzajamne obveze koje se reguliraju prema međunarodnom pravu”, podsjetio je Davutoglu.

Prema njegovim riječima, Ministarstvu energetike Turske naloženo je da razradi razne alternative u slučaju da isporuka plina, ipak, bude prekinuta.

“Naš narod će u tom slučaju pokazati požrtvovanost za domovinu i čast”, rekao je Davutoglu turskim medijima.

Rusija isporučuje Turskoj plin crnomorskim plinovodom Plavi tok, kao i Transbalkanskim plinovodom kroz Ukrajinu.

Najavljene sankcije

Odnosi Moskve i Ankare poremećeni su nakon što su turske zračne snage na granici sa Sirijom prošloga utorka oborile ruski bombarder Su-24.

Turske vlasti tvrde da su Rusi povrijedili njihov zračni prostor, o čemu je posada upozoravana više puta, dok Rusi tvrde suprotno, tražeći službenu ispriku Ankare.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zatražio je susret s kolegom Vladimirom Putinom na marginama klimatske konferencije u Parizu, no ruski predsjednik je to odbio dok ne dobije ispriku.

U međuvremenu su ruske vlasti najavile uvođenje ekonomskih sankcija Turskoj te ukidanje bezviznog režima.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je potom popis tih sankcija, a mjere se odnose na poljoprivredne proizvode koje Moskva od Nove godine više neće uvoziti iz Ankare te zabranu čarter letova prema Turskoj, koja je već stupila na snagu.

No, sankcije se ne odnose na važne energetske projekte kao što je isporuka plina ili prehrambene artikle kao što su limun ili orah, koje Rusija najviše uvozi upravo iz Turske.

Izvor: Agencije