Davutoglu: Turska će biti očišćena od terorizma

Turski premijer Ahmet Davutoglu poručio je u ponedjeljak navečer da će Turska, “bez obzira na sve, biti očišćena od terorista”, javlja Anadolija.

“Ta brda će biti očišćena od terorista. Bez obzira na sve, brda, doline i gradovi ove zemlje će biti očišćeni od terorista”, rekao je on u Ankari.

Davutoglu je izrazio uvjerenje da će građani Turske na istoku i jugoistoku zemlje biti od pomoći snagama sigurnosti, koje čine napore kako bi taj dio zemlje bio u potpunosti očišćen od djelovanja pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK).

“Vjerujem da je naše historijsko bratstvo ujedno i naša najveća snaga u borbi protiv terorizma”, kazao je turski premijer.

Davutoglu je pozvao sve političke partije u zemlji na jedinstvo u borbi protiv zla terorizma te najavio još odlučniju borbu Turske protiv terorizma.

Vojska bombardirala uporišta PKK-a

Turska vojska bombardirala je tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak uporište boraca PKK-a, kao odmazdu na napad u kojem je ubijeno 16 turskih vojnika.

Dva turska aviona F-16 i dva aviona F-14 bombardirali su 13 ciljeva PKK-a, a vojne operacije se “odlučno” nastavljaju uprkos veoma lošim vremenskim uvjetima, navodi izvor iz turskih snaga sigurnosti.

Sukobi su vrhunac serija napada od jula i prekida primirja, u kojima je poginulo više od 70 pripadnika turskih službi sigurnosti i stotine boraca PKK-a, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

PKK je preuzeo odgovornost za smrt turskih vojnika dan ranije, u napadu na vojni konvoj u oblasti Daglic, u pokrajini Hakkari, u blizini granice s Irakom, koji je bio najkrvaviji napad od jula.

PKK je objavio je ta organizacija ubila 31 turskog vojnika u napadu i u sukobu koji je uslijedio na jugoistoku Turske u nedjelju, navodi se u izjavi na mrežnoj stranici bliskoj PKK-a.

Agencija ANF citira PKK, koji navodi da je među ubijenima visoki oficir, a da je još šest turskih vojnika ranjeno u sukobima u okrugu Daglica.

Konačan broj žrtava mogao bi biti i veći, navodi se na stranici.

Potvrđene žrtve

Ranije su obje strane potvrdile 16 poginulih pripadnika turskih oružanih strana.

“Dva naša oklopna vozila pretrpjela su veliku štetu, nakon što su na putu detonirane eksplozivne naprave ručne izrade. Kao rezultat eksplozije, bilo je i ranjenih”, navodi PKK, bez navođenja broja svojih žrtava.

Porast nasilja uništio je mirovni proces koji je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pokrenuo zajedno s pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom krajem 2012. godine, kako bi se okončala pobuna i sukobi s više od 40.000 poginulih.

PKK, koji se smatra terorističkom organizacijom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, vodi trodecenijsku pobunu protiv turske vlade.

Erdogan je nakon napada na konvoj poručio da će borba protiv PKK-a od sada biti još odlučnija.

Prema njegovim riječima, od prekida primirja u julu vojne i policijske snage ubile su gotovo 2.000 boraca PKK-a.

Tursku 1. novembra očekuju prijevremeni izbori, a Erdoganova vladajuća Partija pravde i razvoja se nada da će u Parlamentu zadržati većinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije