Davutoglu: Turska se neće direktno boriti protiv ISIL-a

Ahmet Davutoglu: Podržat ćemo ofanzivu u Mosulu, ali nećemo ući direktno u borbe (Anadolija)

Turska neće učestvovati u borbama protiv grupe Islamska država u Iraku i Levantu u Iraku, ali će podržati administraciju ove države u njenoj borbi protiv terorista, izjavio je u četvrtak turski premijer Ahmet Davutoglu.

“Turska neće biti učesnica u oružanom sukobu u Iraku i Siriji. Podržat ćemo ofanzivu u Mosulu, ali nećemo ući direktno u borbe”, kazao je Davutoglu novinarima u New Yorku, koji su pratili njegove susrete s finansijskim stručnjacima.

Turska je u utorak poslala u Irak vojnu opremu za iračke snage koje pokušavaju preuzeti strateški grad Tikrit od ISIL-a, što je prvo konkretno učešće u međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji.

Jedan vojni izvor u Ankari je kazao da ova oprema ne podrazumijeva oružje.

Logistička pomoć

Šef turske Vlade je naglasio kako njegova država želi da se “smanji opasnost na njenoj granici” s Irakom i Sirijom.

“Ne želimo terorističku prijetnju na našim granicama”, kazao je Davutoglu.

Turska je dugo kritizirana zbog podrške najradikalnijim pobunjeničkim grupama u ratu protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Odbila je vojno intervenirati kako bi podržala kurdske snage koje su u januaru preuzele sirijski pogranični grad Kobane, koji borci ISIL-a drže u opsadi.

Turski ministar odbrane Ismet Yilmaz potvrdio je u srijedu u Bagdadu da će Turska dati logističku i pomoć obavještajnih službi iračkim snagama.

Izvor: Agencije