Davutoglu u Sarajevu: Vaš grad je model kozmopolitizma

Knjiga je inspirisana sudbinom Bosne i njenih gradova (Al Jazeera)

Nekadašnji šef turske diplomatije i turski premijer Ahmet Davutoglu prije nego što se počeo baviti praktičnom politikom bio je geostrateški mislilac i filozof čije su ideje izazivale veliku pažnju i otvarale polemike širom svijeta.

Kao čovjek koji je u svom filozofsko-političkom radu nastojao reaktivirati ideje islamskog mišljenja i iznova osmanlijsko-tursku kulturu modelirati kao dio svjetske kulturno-političke baštine, Davutoglu je dao veliki doprinos jačanju “muslimanskog samopouzdanja”.

Njegova posljednja knjiga Civilizacije i gradovi, objavljena na turskom jeziku sredinom 2016, promovisana je u Sarajevu, gdje je sam autor priznao da mu posebnu čast predstavlja objavljivanje knjige na bosanskom jeziku.

Daleko od kurtoaznih zahvala, Davutoglu je otkrio da je knjiga inspirisana sudbinom Bosne i njenih gradova, a idejni začetak knjige dogodio se tokom 1990-ih, kad je Bosna bila izložena razaranju. Posebno mjesto u njegovom filozofskom univerzumu zauzima Sarajevo, grad koji bi, zbog svog neponovljivog duha, trebao biti model gradovima budućnosti.

Sarajevo je multikulturni grad

“Civilizacija je ljudski proizvod u kojem različite kulture i religije žive u miru. U ljudskoj historiji gradski život je život različitih kultura, porodica, plemena, etnija i nacija. U tom smislu povezao sam gradove i civilizacije iz jedne nove perspektive. U historiji gradovi igraju značajnu ulogu u kreiranju civilizacija baš kao što i civilizacije igraju značajnu ulogu u formiranju gradova. Danas ponovno civilizacija postaje važna, a gradovi postaju još važniji, a posebno gradovi kao Sarajevo, koji su simbol multikulturne koegzistencije, kao i kulturnog naslijeđa. U knjizi je nekoliko referenci na Sarajevo kao modelu kozmopolitizma u jednom veoma organskom smislu, a ne samo kao mjesto običnog miješanja, već je to organski grad u svakom smislu.”

Iako knjiga nije strogo političkog sadržaja, Davutoglu priznaje da je njena poruka daleko od isključivo akademske. Jer, priznaje, Sarajevo nije slučajno izabrano da bude “grad model” i baš zato što je to toponim i mjesto “obogaćeno” simbolikom i smislom obaveza bosanskih političara još je i veća u promovisanju suživota i tolerancije kao najvažnije vrijednosti.

“Glavna poruka knjige, u ovo kritično historijsko vrijeme, kada ksenofobija, islamofobija, rasizam, terorizam i radikalne tendencije dobijaju na popularnosti, jest da Sarajevo kao grad, a Bosna kao zemlja mogu biti najbolji model za sve i mogu učiti multikulturalizam u Evropi naročito one koji žele ekskluzivitet religijskih sekti. To je i sada, i bit će u budućnosti, bolji model. U svakom društvu imate teškoće, ali važno je da znate šta je vaš cilj. Bosna i Hercegovina prošla je kroz teška vremena i svi politički čelnici imaju obavezu učiniti ovo multikulturno iskustvo uspješnim u središtu Evrope i prihvatljivim modelom za sve ostale”, jasno poručuje Davutoglu.

Prožimanje kultura

Promotori knjigu vide kao izuzetan akademski doprinos idejama civilizacijskog susreta i prožimanja različitih kulturnih tradicija. Dajući sud o vrijednosti knjige, promotor Mufid Memija kaže da je ona pisana uz “bogate reminiscencije na vrijeme kada je Turska bila velika imperija i vodeća svjetska sila”, svjestan da je riječ o knjizi koja na jednom mjestu sažima dosege različitih civilizacijskih krugova. Poseban značaj Memija vidi u njenom antievropocentrizmu.

“Svijet je zapravo jedan univerzum raznovrsnosti i taj evropocentrični diskurs je bio nešto što opterećuje spoznaju čovjeka. Ova knjiga pokazuje da se civilizacija rađala naporedo u svim dijelovima gdje je čovjek živio i svaka civilizacija ima svoje vrijednosti i kvalitete. Poruka knjige je ‘jedan smo rod’. Čovječanstvo je napravilo civilizaciju i gradove i čovječanstvo to baštini.”

Posebnu radost i vrijednost Davutogluove knjige promotor Bogić Bogićević vidi u činjenici da je autoru Sarajevo polazna tačka u mnogim kulturno-historijskim razmišljanjima, posebno ističući nepobjedivi “duh Sarajeva”, koji može biti plamen za začetak jedne nove civilizacije budućnosti.

“Ja mislim da je knjiga zanimljiva i za ove i za buduće generacije, jer govori o gradovima i civilizacijama, govori o gradovima koji su čedo osvajača, kao što su Sarajevo, Mostar, Prizren i Skoplje, pa preko susreta civilizacija od Indije do Kuala Lumpura. Govori o tom gradu gdje je Davutoglu predavao, kao gradu gdje se susreću islamska, kineska i indijska civilzacija, govori o gradu Sarajevu kada je prvi put boravio ovdje kao da je slušao njegove riječi koje kažu ‘ja nisam samo grad tuge – ja sam grad ponosa, tolerancije, uvažavanja i mira’. Govori o Sarajevu mnogo i zanimljiva je njegova jedna misao: ‘kad bi se svi gradovi koje su ljudi izgradili srušili, oni bi se ponovo obnovili zahvaljujući duhu Sarajeva’.”

Filozofski princip dubine

Govoreći o karakteru knjige Civilizacije i gradovi, promotor Fikret Karčić insistira da se pažljivo klasifikuje u univerzumu Davutogluovog pisma, jer je riječ o autoru koji istovremeno piše u tri sasvim odvojena duhovna predjela, ali povezana jednom ključnom idejom.

“Davutoglu ima tri oblasti kojima se bavi i za sve je ključna riječ dubina. U prvoj je filozofska dubina izučavanja, gdje je on ponudio alternativne paradigme sa stanovišta islamskog učenja, drugo je strateška dubina, koja je nama poznata jer postoji prevod na srpski jezik, i treća je historijska dubina, kojoj pripada ova knjiga o civilizacijama i gradovima. Ono što je karakteristično za knjigu jeste da ona govori o civilizacijama kao predmetu, a to je pristup koji je u historiji promovirao Arnold Toynbee, koji je rekao da se historija ne izučava samo u nacionalnim nego u civilizacijskim okvirima. Davutoglu to prihvata i bavi se jednim pitanjem koje smatra važnim za oblikovanje civilizacija, a to su gradovi.”

Davutoglu je autor bogatog spisateljskog djela, a knjiga Civilizacije i gradovi, koju je objavila izdavačka kuća “Dobra knjiga”, prvo je njegovo djelo prevedeno na bosanski jezik i objavljeno u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera