Davutoglu želi izvršni predsjednički sistem

Prijevremeni opći izbori donijeli su apsolutnu većinu mjesta Erdoganovoj vladajući AK Partiji (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je na uvođenje izvršnog predsjedničkog sistema, zasnovanog na uravnoteženoj podjeli ovlaštenja.

Rekao je da sadašnji sistem stvara tenzije između predsjednika i premijera, prenosi Srna.

U intervjuu državnoj televiziji TRT kazao je da će Vlada razgovarati s opozicionim strankama o novom Ustavu i “borbi protiv terorizma”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije u utorak pozvao na reforme i rekao da bi novi ustav trebao biti donesen tokom sljedeće četiri godine pod jednostranačkom vladavinom Partije pravde i razvoja.

“Izbori održani 1. novembra uvod su u četiri godine stabilnosti i povjerenja. Učinimo to razdoblje dobom reformi, u kojem je najvažniji novi ustav”, rekao je Erdogan na komemorativnoj svečanosti za osnivača turske države Mustafu Kemala Ataturka.

Mogući referendum

Prije nekoliko dana glasnogovornik turskog predsjednika je kazao da bi Turska mogla održati referendum o promjeni Ustava kako bi se uveo predsjednički sistem, prenosi Hina.

Vladajući AKP osvojio je većinu na općim izborima, što predstavlja trijumf za Erdogana (61), koji želi uvesti predsjednički sistem.

Prijevremeni izbori donijeli su apsolutnu većinu mjesta njegovoj stranci, koja je na parlamentarnim izborima u junu izgubila kontrolu nad Parlamentom.

Stranci, ipak, nedostaje 13 mandata da bi ih imala 330, koliko je neophodno za raspisivanje referenduma o promjeni Ustava.

Izvor: Agencije