De Maiziere: Evropa da ograniči broj izbjeglica

Brojna odbijanja prihvatanja izbjeglica proizilaze iz toga što niko ne može biti siguran da je ljudima koji dolaze neophodna zaštita (AP)

Evropa treba ograničiti broj izbjeglica koje će primiti, rekao je danas njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere u intervjuu za austrijski list Der Standard.

On je u svom istupu dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da ostaje pri politici „otvorenih vrata“, naglasio da Evropa „treba završiti sa velikodušnim prihvatanjem izbjeglica“, ali nije naveo određeni broj, prenosi agencija Reuters.

„Kada kvota bude dostignuta, ove godine ne bi trebalo biti dodatnih prijema. Zajednički treba razmotriti najnužnije slučajeve izbjeglica iz Sirije i Iraka“, rekao je De Maiziere na upit kako bi funkcionirao njegov prijedlog.

Njemački ministar unutrašnjih poslova ističe kako bi se njegova zamisao mogla kombinirati sa boljom zaštitom vanjskih granica Evropske unije i kako bi mogla pomoći u prevazilaženju otpora koji pružaju pojedine članice evropskog bloka prema raspoređivanju izbjeglica širom EU.

Vallsov istup

„Brojna odbijanja prihvatanja izbjeglica proizilaze iz toga što niko ne može biti siguran da je ljudima koji dolaze neophodna zaštita i postoji strahovanje od dolaska neograničenog broja. Ali ukoliko bi odredili limit i rasporedili one kojima je neophodna zaštita, onda ne vidim da bi u diskusijama trebalo biti poteškoća kao sada“, dodao je De Maiziere.

Francuski premijer Manuel Valls tražio je jučer od Evropske unije da ograniči priliv izbjeglica i migranata kojima je dozvoljen ulazak u evropski blok usljed pojačanih mjera sigurnosti poslije napada u Parizu.

„Evropa mora reći da više ne može osigurati smještaj velikom broju izbjeglica. To, jednostavno, više nije moguće. Kontrola vanjskih granica Evropske unije je od ključne važnosti za budućnost evropskog bloka“, rekao je Valls, a prenio njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Izvor: Agencije