De Mistura: Rusija da ubijedi sirijsku Vladu u potrebu mira

De Mistura smatra da bi Putin trebao da 'uvjeri sirijsku vladu da nema vremena za gubljenje' (Arhiva)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura pozvao je Rusiju da ubijedi svog saveznika, sirijsku Vladu, u potrebu postizanja mirovnog dogovora kako bi se okončao rat koij traje već gotovo sedam godina.

De Mistura je za jednu švicarsku televiziju rekao da bi, ako mirovni sporazum putem posredovanja UN-a ne bude brzo postignut, to moglo dovesti do “fragmentacije Sirije”.

Na pitanje kakav bi signal ruski predsjednik Vladimir Putin mogao uputiti, De Mistura je kazao da bi to bilo da “uvjeri sirijsku Vladu da nema vremena za gubljenje, jer da bi se ostvario mir, morate imati hrabrosti navesti Vladu da prihvati da mora biti novih izbora i novog ustava, uz posredovanje UN-a”.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je ranije da su određeni elementi ruskog vojnog kontingenta u Siriji već počeli povratak u Rusiju.

Putin naredio ovlačenje ruskih trupa

Prethodno je potvrđeno da je Putin naredio Ministarstvu odbrane povlačenje ruskih trupa iz Sirije, istakavši da su Moskva i Damask, nakon dvogodišnje vojne kampanje, ispunile svoju misiju uništenja oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Ruska vojna intervencija u Siriji 2015. godine okrenula je smjer sukoba u korist režima predsjednika Bashata al-Assada, saveznika Moskve.

Zapadne vlade tvrdile su da je Rusija izvodila zračne napade u kojima su poginuli brojni civili, što je Moskva uporno odbacivala.

Izvor: Agencije