Deficit budžeta Srbije milijardu eura

Usporavanje rasta javnog duga i druge reforme prioriteti su za 2013. (Tanjug)

Skupština Srbije usvojila je u subotu budžet za narednu godinu, koji predviđa deficit od 1,07 milijardi eura, odnosno 3,3 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Za budžet je glasalo 138 poslanika vladajuće većine, protiv je bilo 69 poslanika opozicije, a troje nije glasalo, javlja Tanjug.

Prema usvojenom budžetu, ekonomska i fiskalna politika u 2013. godini bit će usmjerena na makroekonomsku stabilnost, ubrzanje privrednog rasta i usporavanje pada zaposlenosti, smanjenje fiskalnog deficita i usporavanje rasta javnog duga i strukturne reforme.

Procjenjuje se da će stopa realnog rasta BDP-a u Srbiji u 2013. iznositi dva posto, a stopa inflacije 5,5 posto.

Umjeren ekonomski rast u 2013. očekuje se na osnovu oporavka aktivnosti u većini sektora privrede i poboljšanja stanja privrede zemalja koje su glavni vanjskotrgovinski partneri Srbije.

Reforme i uštede

Fiskalna konsolidacija u cjelini u 2013. zasniva se na poreskoj reformi, ograničenom rastu plata zaposlenih u javnom sektoru i penzija, uštedama kroz provođenje reformi i povećanje efikasnosti javnog sektora.

Zahvaljujući mjerama fiskalne konsolidacije, deficit budžeta u narednoj godini trebao bi biti 3,3 posto BDP-a, a konsolidirani deficit, koji obuhvata i budžete Vojvodine, lokalnih samouprava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja 3,6 posto BDP-a, odnosno 1,17 milijardi eura.

Imajući u vidu efekte mjera fiskalne konsolidacije na ostvarenje rebalansa budžeta za 2012. godinu, na predloženi budžet za narednu godinu Vlada je uložila nekoliko amandmana, kojima je projekcija poreskih prihoda za 2013. povećana za 88,5 miliona eura, a kod neporeskih prihoda smanjena za 79,6 miliona eura, zbog manjih uplata dividendi javnih preduzeća.

Razlika je prenesena Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike na ime materijalnog obezbjeđenja porodica i za dječije dodatke.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja imaju najveće učešće u strukturi ukupnih rashoda i izdataka.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tokom rasprave je objasnio da je planirano da deficit bude smanjen za više od 708 miliona eura u odnosu na planirani deficit budžeta u 2012. godini i to zbog ušteda na rashodnoj strani, budući da će prihodi budžeta u 2013. biti realno povećani za 4,8 posto, a rashodi smanjeni za 5,2 posto u odnosu na ovu godinu.

Sporan budžet Vojvodine

Izdaci za poljoprivredu povećavaju se na 4,5 posto ukupnog budžeta.

Neće više biti više garancija za likvidnost javnih preduzeća kao što su Srbijagas i Jat Airways, a smanjuju se i subvencije za preduzeća u restrukturiranju i taj proces je ograničen do 30. juna 2014. godine.

Dinkić je dodao da se smanjuje dio subvencija za privredu, dijelom zbog završetka projekta Fiat i zbog preduzeća za restrukturiranje.

Novac koji će iz državne kase ići u Vojvodini izazvao je najveće polemike tokom rasprave o budžetu, a Dinkić je rekao da će budžet te pokrajine biti 8,4 posto ukupnih poreskih prihoda budžeta Srbije – iznad propisanog minimuma i da će Vojvodina imati skoro 132,7 miliona eura više nego što je bilo predviđeno originalnim budžetom za prošlu godinu.

Međutim, pokrajinske vlasti ne slažu se sa takvom računicom i tvrde da Vojvodini neće pripasti sedam posto republičkog budžeta, a posebno ne tri sedmine za kapitalne investicije, što je propisano Ustavom.

Pokrajinske vlasti tvrde da su republičkim budžetom kao prihodi budžeta Vojvodine utvrđeni transferi iz republičkog budžeta koji su najvećim dijelom namijenjeni za finansiranje nadležnosti Republike Srbije, kao što su namjenski transferi za finansiranje rashoda za zaposlene u obrazovanju na teritoriji Vojvodine, te namjenski i nenamjenski transferi jedinicama lokalne samouprave.

Ti transferi, kako kažu, čine više od 66 posto ukupnih sredstava predviđenih u budžetu Vojvodine u 2013. godini, što onemogućava da se tri sedmine pokrajinskog budžeta rasporedi na finansiranje kapitalnih rashoda.

Krajnji rok za usvajanje budžeta bio je 15. decembar i ove godine je prvi put poslije dugo vremena budžet usvojen na vrijeme.

Izvor: Agencije