Dejan Savić: Srbiju krasi mentalitet pobjednika

Vaterpolisti Srbije pokazali su moć i snagu u jakoj konkurenciji, te ponovo bili bez premca u Evropi (Reuters)

Pobjednički mentalitet vaterpolista Srbije došao je do izražaja i na Evropskom prvenstvu u Barceloni, na kojem smo osvojili četvrtu uzastopnu zlatnu medalju na ovom takmičenju, izjavio je selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić u intervjuu za Al Jazeeru.

Vaterpolisti Srbije pokazali su moć i snagu u jakoj konkurenciji, te ponovo bili bez premca na EP-u, gdje su u finalu pobijedili domaćina Španiju sa 12:10 poslije izvođenja peteraca pošto je meč u regularnom toku završen rezultatom 7:7.

Ova trofejna selekcija Srbije ostat će upisana kao jedan od najboljih timova u historiji ekipnih sportova sa loptom iza selekcija Sovjetskog Saveza, čiji su odbojaši bili devetostruki uzastopni prvaci Evrope od 1967. do 1987, košarkaši SSSR-a osvojili su jedno zlato manje u nizu od 1957. do 1971, a vaterpolo selekcija Mađarske nanizala je pet naslova evropskog prvaka od 1926. do 1938.  

Posebno je impresivan niz Srbije, otkako nastupa samostalno na velikim takmičenjima u posljednjih 12 godina, u kojima je osvojila 14 medalja. Izvanredni 43-godišnji stručnjak Savić ima ogromne zasluge za dominaciju ‘Delfina’, koji su pod njegovim vodstvom od 2013. godine osvojili devet trofeja.

Rođeni Beograđanin ne zadovoljava se nizom sjajnih podviga i najavljuje da je novi cilj Srbije odbrana zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju. Savić je počeo uspješnu karijeru vaterpoliste u Partizanu, sa kojim je bio šampion SR Jugoslavije 1995, šest puta je bio osvajač Kupa ove zemlje, te pobjednik Kupa kupova 1990. i Superkupa Evrope godinu dana kasnije. Isti trofej osvojio je kao vaterpolista italijanskog Pro Recca 2004, titulu prvaka Španije u dresu Barselonete u sezoni 2000/01. i naslov šampiona Rusije sa Sintezom iz Kazanja sezone 2006/07.

Prije vaterpolo selekcije Srbije, koja je pod ovim imenom ukupno peti put najbolja na Starom kontinentu,  kao trener predvodio je Crvenu zvezdu do titule prvaka Evrope 2013. i nanizao je dvije uzastopne duple krune u Srbiji.

Savić je govorio o proteklom EP-u, načinu kako Srbija kontinuirano osvaja medalje na velikim takmičenjima, selekcijama Hrvatske i Crne Gore, zlatu na Mediteranskim igrama u španskoj Tarragoni, tituli klupskog prvaka Evrope sa Crvenom zvezdom, Olimpijskim igrama u Tokiju i igračkim danima.          

  • Šta je presudilo da Srbija osvoji četvrtu zlatnu medalju u nizu na Evropskom prvenstvu u Barceloni?

– Definitivno je presudio odnos u igri sa igračem više i manje u polufinalu protiv Hrvatske (9:7 za Srbiju) i neizvesnom finalu protiv Španije, kada smo trijumfovali posle izvođenja peteraca.

  • Jeste li očekivali nastavak dominacije selekcije Srbije na Starom kontinentu prije početka šampionata? 

– Teško je bilo reći da smo očekivali četvrtu zlatnu evropsku medalju u nizu, iako reprezentacija Srbije dugo vremena postavlja visoke ciljeve i na međunarodna takmičenja odlazi sa ambicijama osvajanja medalja. Tako je bilo i ovaj put, a svakako da godi i prija da smo četvrti put zaredom najbolji u Evropi, što predstavlja podvig.

  • Uvijek se kaže da je teže odbraniti nego osvojiti trofej, a selekcija koju Vi predvodite je četvrti put u nizu najbolja u Evropi. Šta Vas i ovu generaciju vaterpolista motiviše da se za svaki novi trofej borite kao da je prvi i kako se nosite sa imperativom?

– Kada se sagleda učinak u poslednjih nekoliko godina, retkost je da neka selekcija ima ovakav kontinuitet uspeha. I na EP-u zadatak je bio da osvojimo jednu od medalja, a iskoristili smo šansu koja nam se ukazala za zlato. Nama je glavni cilj odbraniti zlato na Olimpijskim igrama za dve godine u Tokiju, a sva druga velika takmičenja su važna stepenica na tom putu.

Uvek postoji fama, bojazan i pritisak unutar ekipe kako prevazići tremu na najjačim takmičenjima. Tako mora biti jer smo ekipa koja ima najveće ambicije. Navikli smo na pritisak i sami sebi možemo biti najveći neprijatelj. Na olimpijskom turniru 2016. u Rio de Janeiru razbili smo negativan naboj koji je bio prisutan i stekli veliko iskustvo. Srpski vaterpolo ima ogromnu tradiciju, a bivši, sadašnji i budući igrači su rođeni pobednici koji ne vole gubiti. Mentalitet pobednika krasi i ovu ekipu.        

  • Ostvarili ste maksimalan učinak u šest mečeva na EP-u. Koja utakmica je bila najteža za novog-starog prvaka Evrope? 

– Imali smo “lakšu” grupu (savladane su Rumunija 11:5, Rusija 11:9 i Slovačka 13:5), a strahovali kako ćemo održati visok nivo forme sve vreme prvenstva. Stručni štab i ja smo to uspešno rešili. Najbitnija utakmica je bila četvrtfinale protiv Mađarske jer pobedom idete u borbu za medalje, dok porazom preostaju susreti za plasman od petog do osmog mesta. Odigrali smo izuzetno na startu utakmice i priveli je uspešno kraju sa 8:5.

Finale pre finala bilo je protiv aktuelnog svetskog šampiona Hrvatske. To je bio sudar dve najjače ekipe u ovom trenutku, a pobedili smo i zbog boljeg skora sa igračem manje. Peterci su odlučili finale protiv Španije, koja je iznenadila borbenošću i homogenošću, te nije slučajno zauzela drugo mesto.         

  • Kako biste prokomentarisali bronzanu medalju Hrvatske, koja je pobijedila Italiju sa 10:8 za treće mjesto i šesto mjesto Crne Gore, koja je poražena od Grčke 6:8 u susretu za petu poziciju?

– Svakoj ekipi je bitno da osvoji medalju, a favoritima je cilj da budu najbolji na Olimpijskim igrama. Hrvatska se zadovoljila osvajanjem bronze na prvenstvu Evrope i tako nastavila kontinuitet osvajanja medalja na najvećim takmičenjima. Crna Gora je pokazala kvalitet osvojivši Svetsku ligu i bronzanu medalju na Mediteranskim igrama, ali je imala loš žreb na prvenstvu Evrope jer bila u istom kosturu sa Hrvatskom i Srbijom, pa je neko morao otpasti ranije.  

  • Koliko vam znači prvo mjesto na Mediteranskim igrama u Tarragoni, gdje ste u finalu pobijedili Grčku sa 12:10 poslije izvođenja peteraca (8:8) za drugo zlato Srbije na MI nakon Pescare 2009?

– Srbija je imala 11 reprezentativaca koji su nastupili u završnici Evrolige, a pošto se nije plasirala na završni turnir Svetske lige, bio je kratak period za pripreme uoči Mediteranskih igara. One su nam poslužile kao pripremni turnir za EP u Barceloni i nismo propustili ukazanu šansu da osvojimo prvo mesto.

  • Kao selektor Srbije osvojili ste već devet trofeja. Možete li izdvojiti najdraži i zašto baš taj ima najveći značaj?

– Najdraža mi je zlatna olimpijska medalja jer je ona kruna karijere svakog sportiste i vrhunac u amaterskom sportu. Ništa se ne može porediti sa olimpijskim zlatom.

  • Razmišljate li već o Olimpijskim igrama u Tokiju i ko će biti glavni rivali za odbranu zlatnog odličja?

– Olimpijske igre nisu daleko, mada se možda tako čini i one već kucaju na vrata. Zanimljivo je da će se sve reprezentacije boriti za plasman na kvalifikacionim turnirima koji počinju naredne godine. Razmišljaćemo o konkurentima kada vidmo ko će se plasirati na Igre u Japanu.    

  • Kakav je osjećaj bio kada ste kao trener Crvene zvezde postali šampion Evrope u sezoni 2012/13?

– Rado se sećam ovog uspeha jer je bio neverovatan emotivni naboj i Crvena zvezda je osvojila prvi put ovaj trofej na turniru u Beogradu. Put je, kako to često fraza kaže, bio trnovit, a nova ekipa Zvezde sa izuzetnim pojedincima delovala je kao savršen tim. Imali smo i ličnih problema, pa je zato titula još draža.

  • Šta najradije pamtite iz izvanredne igračke karijere prepune trofejima?

– Ne volim se vraćati u igračko doba, davno je to bilo. Najradije se sećam druženja sa kolegama, a ne osvojenih trofeja.

  • Da li ste iznenađeni trijumfom grčkog Olympiakosa u Euroligi nakon pobjede nad italijanskom ekipom Pro Recco sa 9:7 u finalu u Genovi?

– Nije iznenađenje da je Olympiakos šampion Evrope. Od početka Evrolige pokazao je visok kvalitet igara, zadržao njihov kontinuitet i zasluženo je najbolji. Iznenađenje je poraz Pro Recca u finalu.  

  • Do kada imate ugovor sa Vaterpolo savezom Srbije i postoje li inostrane ponude poslije briljantnih rezultata?

– Ugovor sa Vaterpolo savezom Srbije traje do kraja septembra 2020, odnosno do završetka Olimpijskih igara u Tokiju. Imam ponuda, ali ne razmišljam o njima. 

  • Kako ocjenjujete kvalitet prvenstva Srbije, u sezoni 2017/18. u kojoj je Partizan osvojio naslov prvaka? 

– Kvalitet igre je izuzetno loš i u ligi ne zaslužuju da igraju juniori, nego seniori. Morali bi se zadržati kvalitetni igrači na duži period, no nedostatak finansijskih sredstava dovodi do njihovog brzog odlaska u inostranstvo, što je problem ovog sporta u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera